Начало / Uncategorized / Нужни са средства за възстановяване на старинните полилеи в катедралния храм във Видин

Нужни са средства за възстановяване на старинните полилеи в катедралния храм във Видин

От катедралния храм „Свети Димитър Солунски“ във Видин обявиха дарителска кампания за реставрация на  старинните полилеи от кристал, съобщава БНР.
 
Има възможност това да бъде направено в Чехия. Семейство, което има  фирма за производство на стъклени и кристални полилеи там ще помогне, но са нужни още средства, каза председателят на църковното настоятелство архимандрит Самуил:

„Най-доброто нещо, най-полезното е нашият дом да си го направим ние, тоест катедралата е на видинчани, така че най-доброто нещо е, ако хората от Видин ценят своя духовен дом, да помогнат за възстановяването на полилеите. Който има възможност и желание е добре дошъл да съдейства, да даде неговата малка лепта, както казваме. Кой колкото има възможност може да помогне специално, целенасочено за  реставрацията на полилеите и дай Боже да засияят в първата си красота, каквито са били, защото днес такива полилеи не се правят. Те са уникални, те са безценни.“

Около 15 хиляди лева ще са нужни само за реставрацията един от петте кристални полилея, поставени още с изграждането на храма. 

Средствата за реставрацията им могат да бъдат дарени на място или да бъдат преведени по банковата сметка на катедралния храм.

BG19 TEXI 9545 1000 1511 00
Катедрален храм „Св. вмчк. Димитър Солунски“

За Ангел Карадаков

Виж още

Честваме празника на св. Теодор Стратилат

Великомъченик Теодор, родом от град Евхаита, живял в началото на ІV век през времето на ...