Начало / Uncategorized / Отклонявайте се от злото и правете добро

Отклонявайте се от злото и правете добро

„Отклонявайте се от злото и правете добро“ (виж псалом 33:15). 

Тези думи обхващат всички усилия, които трябва да положим тук, в света, на земята, с нашето земно естествено тяло. Какъв смисъл трябва да има нашият труд и каква трябва да бъде неговата цел? Придобиването на два навика: първо – да избягваме злото и второ – да правим добро. 

Съвестта ни казва кое е добро и кое зло, но само частично и неясно, защото е помрачена от греха. От друга страна, по отношение на това кое е добро и кое зло, Христовото учение ни отговаря пълно и ясно. 

Мои братя и сестри, какво иска Христос от нас? 

Той иска, както нашите олтари на храмовете са обърнати винаги на изток, така и душите ни винаги да гледат към доброто. Трябва да оставим злото зад себе си, в сянката; трябва да оставим злото в бездната на забравата; трябва да оставим злото в мрака на миналото. Трябва да посегнем към доброто; да мислим за доброто; да копнеем за него. Трябва да говорим за доброто и да вършим това, което е добро. 

Христос иска строители, а не разрушители. Да изграждаме това, което е добро и в същото време чрез едно и също действие да разрушаваме това, което е зло.

Ако обаче се заемем единствено за рушим злото, скоро ще забравим как да изградим доброто и ще се превърнем в злосторници. Христовият апостол ни учи: „Отвръщайте се от злото, прилепяйте се към доброто“ (Рим. 12:9). Мразете злото, но не и човека, който върши зло, защото той боледува. Ако можем нека помогнем на такива боледуващи, но не да ги убиваме с омразата си. Привържете се към доброто и само към него, защото доброто произтича от Бога и той е Кивотът на всичко добро. 

Благий и всемилостиви Господи, научни ни да избягваме злото и да вършим добро, заради Твоята слава и нашето собствено спасение. Защото на Тебе подобава всяка слава, чест и поклонение во веки. Амин. 

Автор: Св. Николай Велимирович

Превод: Ангел Карадаков 

Източник: pemptousia.com

За Ангел Карадаков

Виж още

На финала е изграждането на първия православен храм в столичния кв. „Изгрев“

На финала е изграждането на първия православен храм в район „Изгрев“, който ще носи името ...