Начало / Uncategorized / Информационен бюлетин на сайта „Добротолюбие“ за периода 20-27 юни

Информационен бюлетин на сайта „Добротолюбие“ за периода 20-27 юни

Уважаеми читатели, представяме ви информационния бюлетин на сайта „Добротолюбие“ за периода 20-27 май. 

Тази седмица две са основните събития, които маркираха църковния живот у нас. Първото бе свързано с решение на Св. Синод на БПЦ-БП за влизане в канонично общение с Православната църква в Северна Македония. В решението на Св. Синод се казва: „Днес на свое заседание, пълен състав (прот. №2), Св. Синод разгледа писма на Вселенския патриарх Вартоломей и Сръбския патриарх Порфирий във връзка с каноническия статут на Православната църква на Северна Македония, и след проведено гласуване реши:  Българската православна църква – Българска патриаршия с благодарност към Бога и духовна радост приветства решенията за вдигане на схизмата и влиза в канонично и евхаристийно  общение с Православната църква на Северна Македония. Въпросът за името на Православната църква на Северна Македония предстои да бъде разгледан“. Полемиката продължи с изказване на президента на Северна Македония с критика към решението на Св. Синод. На тази критика отговори, в интервю за БНР, Ловчаският митрополит Гавриил. Неговото мнение може да прочетете тук.

Второто събитие е наречението (което се случи на 21 юни т.г.) и ръкоположението на архим. Макарий (Чакъров) за Главиницки епископ. Хиротонията на новия епископ се случи в неделния ден в Троянската св. Обител. За църковното тържество може да прочетете тук

Помощ за Зографския манастир

Миналата седмица президентът Румен Радев обсъди възможностите за последователна държавна политика за опазване на българското духовно и историческо наследство в „Зографския манастир“ в Света гора. Държавният глава разговаря с йеромонах Гавриил, епитроп на манастира, както и с председателя на парламентарната Комисия по правата на човека, вероизповеданията и жалбите на гражданите проф. Андрей Чорбанов, директора на Дирекция „Вероизповедания“ в Министерския съвет Георги Кръстев, представител на Светия Синод. Обсъден е статутът на Светата обител и на свързаните с него ограничения за оказване на своевременна финансова подкрепа. Във връзка с това са разгледани възможностите за оказване на целева подкрепа за възстановяване на изгорялото „Банско крило“ на манастира, построено преди повече от 200 години, както и за ежегодна финансова подкрепа за Светата обител.

Почит на св. Паисий Хилендарски

От 27 юни 2022 г. Българската народна банка пуска в обращение златна възпоменателна монета на тема „Паисий Хилендарски – два златни лева“. Цената й е 3755 лв. Монетата ще се продава в Българската народна банка – на две каси на пл. „Княз Александър I“ № 1 и четири каси в Касов център на БНБ на ул. „Михаил Тенев“ № 10, както и в офиси и клонове на други банки. В периода от 27 до 29 юни 2022 г. включително всеки клиент (физическо или юридическо лице) ще може да закупи от БНБ по 1 монета, след което „Паисий Хилендарски – два златни лева“ ще се продава без ограничения.

Нов православен роман

За двадесетото юбилейно издание на книжния фестивал Пловдив чете от печат излезе втората книга на издателство „Паралингва“ – православният американски роман „Икона“. Заглавие на реномираното издателство за православна литература Ancient Faith Publishing, в българския превод на Стела Джелепова, „Икона“ разказва историята на дванадесетгодишната Ефросиния, която след трагедия със семейството ѝ заживява с баба си.

В една постхристиянска Америка, в дистопичния свят на Джорджия Бригс, авторката на „Икона“, самото споменаване на вярата и Бога може да ти докара огромни проблеми. Една чудотворна икона на св. Николай обаче променя хода на събитията и Ефросиния започва все по-дълбоко да разбира и осъзнава ценността на вярата, завещана от родителите ѝ. Може ли едно 12-годишно момиче да е по-смело от възрастните и може ли един християнин да не бъде смел?

В романа „Икона“ ежедневното се преплита с дистопичното, а възрастните, макар и да опитват, не успяват да помогнат на малкото момиче. Когато дръзновението и чистата вяра в Бога, потвърдена от личното съприкосновение със святото, завладеят сърцето на християнина, ще успеят ли пречките и пъклените замислите на правителството и държавните служители, преследващи християните? Когато подвигът на вярата достигне своя връх, Сам Бог чрез Неговите светии се намесва, за да покаже, че без Него е суетен човешкият живот.

„Икона“ може да закупите в книжарница „Паралингва“ (ул. „Хан Аспарух“ №3, Пловдив), в Храм „Св. Параскева“ – Пловдив, в Митрополитски храм „Св. Марина“ – Пловдив, в търговската мрежа на книжарници „Сиела“, както и от нашия онлайн магазин paralingua.bg.

Нов брой на покаста „Духовни полета„

В този брой на подкаста Ангел Карадаков, доц. д-р Костадин Нушев и Елена Дюлгерова говорят за прославлението и почитанието към всички български светии. Как се заражда българската святост? Кога са първите данни и кои са първите български светии? Как Българската църква развива своята дейност по отношение на прославлението на светии през времето на социализма и в най-ново време? На тези и още въпроси отговори може да откриете в брой 33 на подкаста „Духовни полета“.

Подкастът може да слушате в сайта „Добротолюбие“, страницата ни във Facebook, Spotify, Google Podcasts, RadioPublic както и в ефира на епархийското радио на Софийска св. митрополия – „Епархийски глас“. Всеки понеделник, сряда и петък от 10:30 часа.

Такива бяха новините от страната, в информационния поток на сайта „Добротолюбие“. Разбира се, подробно за живота на Българската православна църква може да се информирате от официялния сайт на Св. Синод, както и от сайтовете на митрополиите на БПЦ-БП. Нас пък може да последвате в социалната мрежа Facebook (тук), където да получавате повече информация не само за живота на Българската православна църква, но и духовни текстове и материали.

За Ангел Карадаков

Виж още

По следите на изгубената скална църква в Русенско

Когато някой спомене за „скалните църкви“, в ума ни изниква споменът за Ивановските скални църкви ...