Начало / Uncategorized / Напредва строителството на храма „Свети Пимен Зографски“ в столичния район „Изгрев“

Напредва строителството на храма „Свети Пимен Зографски“ в столичния район „Изгрев“

„Район „Изгрев“ е последният от 24-ри софийски райони, в който няма църква до ден днешен. Идеята да бъде построен православен храм, който да обслужва трите квартала – „Изток“, „Изгрев“ и „Дианабад“ е на повече от 30 години“, казва кметът на района д-р Делян Георгиев пред БНР.

През годините е имало няколко имота, които са били отредени за построяване на първата църква, но до настоящия мандат на кмета Георгиев не е имало напредък в тази посока.

„Църквата е едно мое персонално обещание към гражданите, мое лично желание да се случи, така че още от първите дни на мандата, когато през 2019 година бях избран за кмет, започнах да работя в тази посока съвместно с църковното настоятелство“, посочва Делян Георгиев.

Днес може да се похвали с изграждането на храма на груб строеж, с облицовани куполи. Църквата се изгражда с помощта на дарения, както и с малко финансиране от страна на Столичната община, която е дала и имота за построяването на храма. Той ще носи името на свети Пимен Зографски, построил много манастири, покровител на художниците.

В момента се работи по иконостаса, камбаните са пристигнали и чакат да бъдат поставени. Кметът на район „Изгрев“ се надява следващата година храма да бъде осветен.

„Нашата църква ще бъде със сигурност една от най-красивите църкви в София. Иконостасът ще бъде изработен от камък, а в София има само две църкви с каменни иконостаси, едната от които е храм-паметникът „Св. Александър Невски“, така че нашата църква ще бъде уникална и с това“, казва в предаването „Рано в неделя“ д-р Георгиев.

За Ангел Карадаков

Виж още

Абсолвентите от Православния богословски факултет на ВТУ получиха дипломите си за завършено висше образование

В деня, в който православната църква почита преподобния Теодосий Търновски дипломите си за завършено висше ...