Начало / Uncategorized / Ново издание на „История славянобългарска“ бе представено в Българската телеграфна агенция

Ново издание на „История славянобългарска“ бе представено в Българската телеграфна агенция

Ново издание на „История славянобългарска“ беше представено в зала „МаксиМ“ на Българската телеграфна агенция (БТА). Книгата е по повод 260 години от написването ѝ и 300 години от рождението на св. Паисий Хилендарски, съобщава БТА.

„Тази вечер в Българската телеграфна агенция изпълняваме един свой дълг, защото ние също сме наследници на великото книжовно дело на св. Паисий Хилендарски. Вчера в Банско бяха отбелязани с големи тържества три забележителни годишнини, които съвпадат през 2022 г. – 300 години от рождението на св. Паисий, 260 години от написването на „История славянобългарска“ и 60 години от канонизирането на светеца.  Днес тук, в БТА, ще почетем св. Паисий Хилендарски с представяне на ново издание на неговата „История славянобългарска“ по зографската чернова на издателство „Български бестселър“, чийто основен двигател е Димитър Томов“, каза генералният директор на БТА Кирил Вълчев по време на събитието.

По думите му с написването на „История славянобългарска“ св. Паисий Хилендарски се е стремял да помогне на българите „да не стигат до този най-голям грях“.

„Най-големият грях за него е отричането. Да се отричаш от това, което Бог е създал в теб – неща, които не можеш да промениш“, каза Кирил Вълчев. По думите му не можеш да промениш и да се отречеш от рода си – където си се родил, такъв оставаш, от  езика си – както и да го наричаш, той си е този език, с който си се родил. Принадлежността към вярата на народа ти също не можеш да я сменяш, каквито и религии да приемаш, лутайки се по света“, допълни генералният директор на БТА. 

Новото издание бе представено пред публиката от проф. Кирил Топалов, който каза, че историята му датира отпреди 20 години. „Тогава беше щастливо намерен оригиналът на Паисий, който е бил откраднат от тайните служби. Доста години той е стоял в секретния сейф на шефа на службите. Когато се промени политическата система в България, очевидно някой е решил – дано не от страх, а от патриотични подбуди, този екземпляр да се появи. Тогава ние с г-н Димитър Томов като директор на университетското издателство, а аз – на Народна библиотека, която също имаше издателски функции, за една нощ преснимахме екземпляра. Това беше нощта преди екземплярът да бъде върнат в Зографски манастир. Преснимахме го и направихме първото издание на това, което сега виждате.

Това тогава беше сензация – всеки можеше да види, да си има екземпляра, ръкописа на Паисий.

Второто издание сега е във връзка с този юбилей. Аз с удоволствие отново дадох моя текст, допълнен с научна литература. Той разкрива смисъла на делото на Паисий и сега пред вас е едно уникално издание, което всеки интелигентен българин – струва ми се – би трябвало да има в дома си“, коментира проф. Топалов.

Той припомни, че св. Паисий Хилендарски дава началото на Българското възраждане.

„До него има междинни процеси, които дават някои знаци за преодоляването на Средновековието и за навлизането в новото време. Това е 18-и век, а това е векът на Европейското просвещение. Векът, който завършва с великата Френска революция, която дава нов тласък на живота на европейците, пък и на цялото човечество може би. Паисий живее в това време и се оказва адекватен на това време. По свой начин. Той разбира много добре, че българският народ, който заема огромната част от Балканския полуостров – два пъти и половина сигурно повече от това, което сега заема като територия – той е знаел много добре, че това е народ със славна история и народ, който би могъл да има славно бъдеще“, коментира писателят и историк.

Той припомни части от познатата история на св. Паисий Хилендарски, според която той е бил „таксидиот“ или от гръцки – пътник. „Паисий е бил от тези монаси, които са обикаляли България. Срещали са се с монаси в манастирите, със свещеници в църквите, с обикновени миряни в селата, където са минавали и са събирали помощи за манастира си. Така Паисий е опознавал България и българския народ. И е разбрал, че другите около нас отдавна са тръгнали по този път. И Паисий се заема да компенсира тази разлика в развитието, в пътя на България спрямо останалите балкански, да не говорим за останалите европейски народи.

Той е човекът мотор, който придвижва българското общество изцяло от една епоха към друга епоха.

Затова има такова колосално значение в нашата история, в историята на нашата култура, политика, ако щете, народност и т.н.“, допълни проф. Топалов. Той каза още, че св. Паисий Хилендарски е историк на висотата на своето време. По думите му между 60 и 70 преписа са намерени от „История славянобългарска“, възможно е обаче да са били пет-шест пъти повече.

„Днес БТА прибавихме още една информация към десетките, които открихме в нашата справочна редакция, как на всички кръгли годишнини още от 1898 г. – когато е първата новина през месец февруари – насам всички годишнини на Паисий някак са били отбелязвани. В България БТА винаги е запазвала един спомен за това“, допълни на финала на събитието Кирил Вълчев.

В събитието по повод представянето на новото издание на „История славянобългарска“ участва и мъжкият хор на Националната гимназия за древни езици и култури „Св. Константин-Кирил Философ“ под ръководството на заместник-директора на гимназията и ръководител на хоровите състави Даниел Иванов. 

Текст – Гергана Николова

За Ангел Карадаков

Виж още

Първа копка за строителство на нов храм в с. Лебница

Първа копка за изграждането на нов храм в с. Лебница, Санданска духовна околия, бе направена ...