Начало / Uncategorized / Започна ремонтът на църквата в село Манастир

Започна ремонтът на църквата в село Манастир

Започна укрепването на църквата „Света Петка“ в провадийското село Манастир, която пострада при земетресението от 4 април тази година. Това обяви за Радио Варна кметът на селото Николай Стоянов, съобщава БНР.

Налят е бетон в основите на църквата, което е извършила безвъзмездно софийска фирма. В дарителската сметка на църквата към момента са събрани близо 30 000 лева, които ще бъдат използвани за цялостна подмяна на покрива, който е пропукан.

За пълното възстановяване на храма ще са необходими още 30 000 лева, за да се извърши вътрешен ремонт на сградата, налага се и реставрация на някои от иконите, допълни кметът на село Манастир Николай Стоянов.

Църквата „Света Петка“ е строена и осветена през 1885 година. Досега е извършван само частичен ремонт, но след последното земетресение със степен 4,3 по скалата на Рихтер, се нуждае от цялостно обновяване. Дарителската сметка, по която се набират средства е публикувана във фейсбук групата „Бъдеще за село Манастир“.

До момента с дарения са се включили местните жители, както и хора от Бургас, Русе, Добрич и др. населени места.

Имената на всички дарители ще бъдат изписани на специално табло, което ще бъде сложено на входа на църквата, след като ремонтът приключи, каза още кметът Николай Стоянов.

За Ангел Карадаков

Виж още

Честваме празника Благовещение

В днешния ден християните възпоменават радостното за всички събитие: Ангел Божий донесъл на Дева Мария ...