Начало / Uncategorized / Първа от векове литургия в скалния манастир край Алфатар

Първа от векове литургия в скалния манастир край Алфатар

На празника на Светия Дух в някогашния скален манастир в местността Канагьол, която е част от т.нар. Сухоречие, в Крайдунавска Добруджа, бе проведена първа от векове насам Божествена света литургия, предава БНР.

Тя бе отслужена чрез от Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Яков. Осъществяването й стана възможно със съдействието на кмета на община Алфатар Янка Господинова и на партньорството на Общински съвет Алфатар, подкрепил финансово идеята на местната изпълнителна власт.

Десетки миряни извървяха трудния път до скалния манастир в местността Канагьол, край Алфатар.

Според местните предания в средата на I век, по тези земи е минал св. ап. Андрей, разказа Янка Господинова.

Местността се свързва и с байрактаря на Индже войвода Кара Кольо, който спасява жителите на близките населени места от шайка турци, които нощем безчинствали и грабели, а денем се криели в скалите. Успява да се справи с тях, а плячката предава на синовете си, да я върнат на хората. Така новопостроената, тогава, църка в Алфатар „Света Троица“ се сдобива с огромен полилей в средата на храма, а жителите с кладенец в центъра на селото.

Днес обаче и духовници, и местна власт, и миряни впрягат сили, за да възвърнат величието на скалната обител, като разчистването на терена започва през февруари, сподели още Янка Господинова.

И на празника идеята на Негово високопреосвещенство Доростолският митрополит Яков е реализирана.

Както казва той – сбъдната е една мечта. Затова всяка година от тук нататък ще бъдат отслужвани вече две Свети литургии – едната на деня на Света Троица, а другата на 30 ноември – Андреевден.

За Ангел Карадаков

Виж още

Неделя на Слепия

«Иди се умий в къпалнята Силоам, което значи: пратен.» (Йоан. 9:7) Едно забележително чудо с ...