Начало / Uncategorized / Откриха новоизградения параклис в село Полетковци, Видинска епархия

Откриха новоизградения параклис в село Полетковци, Видинска епархия

Новоизграденият параклис „Свето Възнесение Господне“ бе открит тържествено в село Полетковци, община Кула. Пред християните в Полетковци Видинският митрополит Даниил каза:

„В този ден – неделя Седма след Пасха – честваме паметта на триста и осемнадесетте свети Отци, събрали се в гр. Никея по времето на цар Константин против богохулния александрийски презвитер Арий, който твърдял, че Христос не е Бог, нито равен на Отца, а е обикновен човек“.

В службата участва и свещеник Илия Симеонов, архиерийския наместник на гр. Кула. След освещаването на параклиса жителите на Полетковци вече имат свой православен храм, където ще могат да се помолят и да потърсят Божията утеха и подкрепа.

Инициативата и основна част от средствата за съграждането на параклис в с. Полетковци са на д-р Румен Филипов, който е с корени от кулското село. Идеята среща подкрепата и на местните жители, които също участват с дарения. Основният камък за изграждането на храма е поставен от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, който през 2016 година извърши водоосвещение за здравето и благословението на жителите на село Полетковци.

Дарение от художничка от София е и иконостасът, който е изработен от дърво и камък. В изграждането се включват няколко души от селото, включително и кметският наместник Илиян Иванов. Предстои пред параклиса да бъде изграден навес, който също ще е от дърво и камък, допълни Илиян Иванов.

Източник: БНР

За Ангел Карадаков

Виж още

В памет на Българския патриарх Неофит – брой на списание „Светодавец“

Уважаеми читатели, представяме ви новия брой на списание „Светодавец“, посветен на Българския патриарх Неофит. Говорим ...