Начало / Uncategorized / В Музея на Ахтопол представиха находки от проучването на манастира „Св. Йоан Кръстител“ на нос Свети Яни

В Музея на Ахтопол представиха находки от проучването на манастира „Св. Йоан Кръстител“ на нос Свети Яни

В Музея на котвата в Ахтопол бяха представени някои от най-интересните находки, открити по време на миналогодишните проучвания на останките от манастира „Св. Йоан Кръстител“ на нос Свети Яни в морския град.

По устни сведения на местни жители манастирската църква е била богато изографисана, като стенописите са били запазени до 1938 г. Впоследствие от сградата не е останало нищо, а теренът е бил използван от военните.

При изграждането на съвременните постройки са унищожени почти напълно останките от някогашната света обител, за която се предполага, че е градена XII век.

Когато археолозите от Националния исторически музей под ръководството на доц. Бони Петрунова предприемат през 2021 г. първите проучвания на носа, заварват мястото заринато с отпадъци и парчета железа. Те правят сондажи там, където има видими останки от манастира, като проучваната площ заема около 300 кв. м.

Археологическият екип разкрива две абсиди, очертания на стени и други структури от манастирски градежи, както и две гробни камери, в които вероятно са били погребани висши духовници.

Проучени са и седем гроба с християнски погребения. Предполага се, че светата обител е станала жертва на казашките нападения по Черноморието през XVI-XVII в.

В специално обособена витрина в Музея на котвата НИМ представя малка колекция от намерените при проучванията на ахтополския нос Свети Яни артефакти – керамика (почти изцяло запазена стомна от XVII в., фрагмент от кераамична цедка и др.), монети, каменна чукалка, дребни железни предмети и др.

Доц. Бони Петрунова представи резултатите от археологическото проучване на манастира „Св. Иван Продром“ по време на XVII Кръгла маса на Сдружение „Черноморска Странджа“, провела се на 28 май в Ахтопол. 

По информация на: desant.net

За Ангел Карадаков

Виж още

Четвърта Неделя на Великия пост – Св. Йоан Лествичник

 Някак си странно е да се признае, че за автора на една от най-разпространените и ...