Начало / Uncategorized / Международна академична консултация за отношенията между Църква и държава

Международна академична консултация за отношенията между Църква и държава

На 06 юни в столицата се провежда международна академична консултация по въпросите на отношенията между Църква и държава с участието на български и чуждестранни богослови, изследователи и преподаватели от нашата страна и други западни университети.

Провеждането на международния форум е свързан с работата на преподаватели, асистенти и студенти в рамките на учебното съдържание на новата специалност „Религията в Европа“, която е ориентирана към изучаване на традициите на Християнството в Европа и църковно-държавните отношения на Изток и на Запад. Темите на докладите от програмата на конференцията са свързани с библейски, исторически, канонични и различни съвременни предизвикателства пред Православието и другите западни християнски вероизповедания в тази важна област на църковното учение, християнската етика, социалната доктрина на Църквата и съвременните мисионерски аспекти на евангелизацията и църковния живот.

С решение на Факултетния съвет на Богословския факултет на СУ „СВ. Климент Охридски“ участие в академичната консултация по въпросите за Църквата и държавата на Изток и на Запад ще вземат преподаватели от катедрите по „Систематическо богословие“ и „Практическо богословие“. В „Добротолюбие“ накратко представяме основни тези от доклада на доц. д-р Костадин Нушев – преподавател по Християнска етика и Основи на Социалното учение на Православната църква, които ще бъдат представени на международния форум. В пълен обем текста на доклада ще бъде публикуван в следващия 6 брой на академичното издание „Богословски вестник“, който предстои да излезе в рамките на месец юни.

Църквата и държавата в съвременното социално учение на православната църква

За Ангел Карадаков

Виж още

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник. Църквата е една от ...