Начало / Uncategorized / Осветен бе православен параклис, посветен на Възнесение Господне в карнобатското село Козаре

Осветен бе православен параклис, посветен на Възнесение Господне в карнобатското село Козаре

На големия Господски празник, когато Българската православна църква чества Възнесение Господне, в карнобатското село Козаре, за пръв път, от десетилетия се понесе камбанен звън, съобщава сайтът flagman.bg.

Съградения с много вяра, надежда и любов параклис, именуван Възнесение Господне събра десетки хора, свързани със селото. Негово Преосвещенство Агатополският епископ Йеротей освети храма.

На този ден признателните козаревци с уважение си спомниха за доскорошния председател на ЗК „Напредък“ Иван Янев, чиято отколешна мечта е в селото да има параклис. Да има място, с което да се поставят основите на добри християнски дела. Неговото желание се реализира от сегашното ръководство на кооперацията, с председател Янчо Стоев. С благодарност за божията благодат и помощ, Управителният съвет взема решение да задели нужните средства, за да се издигне параклиса.

Освещаването на храма бе повод в Козаре да се съберат хора от различни краища на страната, свързани с населеното място и района. Всички споделиха своята радост, че ще има място, където могат да запалят свещ за празниците, да се помолят за здраве и за възпоменание на свои близки. Параклисът е разположен на пътя, който отвежда до гробищата, в непосредствена близост до стопанския двор на кооперацията.

Агатополският епископ Йеротей освети и корбана, който земеделската кооперацията в Козаре даде за здраве и берекет. Той пожела Бог да възнагради всички трудещи се хора, да помнят, че Божията мъдрост ни укрепява, че Божията премъдрост е с нас.

За Ангел Карадаков

Виж още

Храмът „Свети Николай” във Велико Търново се нуждае от спешен ремонт

Една от емблемите на Велико Търново – храмът „Свети Николай” построен през 1836 г. от майстор Колю Фичето се нуждае ...