Начало / Uncategorized / Информационен бюлетин на сайта „Добротолюбие“ за периода 23-30 май

Информационен бюлетин на сайта „Добротолюбие“ за периода 23-30 май

Христос воскресе, уважаеми читатели! Предлагаме ви седмичният информационен бюлетин на сайта „Добротолюбие“ за периода 23-30 май.

Празникът на буквите

С особена тържественост бе отслужен молебенът по повод 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука и култура и на славянската книжовност. Молитвеното последование бе възглавено от Негово Преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод. В края на молебена епископ Герасим поздрави православните християни и прочете обръщението на Светейшия патриарх Неофит, в което се казва: „В този празничен ден светата ни Православна църква и цялото ни общество заедно отдаваме дължимото на всички, които посвещават живота, силите и талантите си, за да продължават и сега равноапостолното дело на светите Седмочисленици и всички колоси на българския християнски дух, изковали в далечните векове основите на нашата висока православна духовност и култура. С отеческа любов се обръщаме днес към хората на духа: учени и изследователи, творци в различните сфери на българската култура и изкуство, поети и писатели, библиотечни и читалищни дейци и не на последно място нашите преподаватели – на всички равнища от образователната ни система. Всесърдечно приветстваме всички ученици и студенти, с благопожелание за успехи в учението и принасяне на добри плодове от усвоените знания“. Празничният ден продължи с водосвет пред Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, като бе предшестван от традиционното шествие, водено от ученици на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, които носеха и тази година иконата на св. равноапостолни Кирил и Методий. Пред библиотеката, в присъствието на премиера Кирил Петков, кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова и множество държавни лица, академични представители, дейци на образованието и културата, граждани, родители, деца и ученици бе извършен тържествен водосвет от Мелнишкия епископ Герасим и Браницкия епископ Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“.

Доброволчество

Ученици от Зверино засадиха цветя в Черепишкия манастир

Цветя от Копривщица ще украсяват двора на църквата в Черепишкия манастир. Родената в Копривщица и омъжена в Зверино Мария Павлова дари цветя, специално докарани от Копривщица за Черепишкия манастир. Заедно с нейната по-малка дъщеря и деца от клуб „Добролюбие“ към СУ “ Свети Климент Охридски “ с ръководител Петя Илиева засадиха и поляха цветята в двора на църквата в Черепишката Света обител. Игуменът на манастира архимандрит Йоникий похвали малките помощници и им благодари. Това е поредната благотворителна мисия на ученици от училището в Зверино.

Доброволци почистиха района около манастира „Свети Петър и Павел“ в Пазарджишко

Доброволци почистиха района около манастира „Свети Петър и Павел“ в близост до пазарджишкото село Паталеница. Акцията се провежда за втора поредна година. Тази година участниците в инициативата са два пъти повече, каза Павел Гълъбов, един от организаторите на идеята. „Искам да кажа на хората, които идват тук до манастира – пазете, то си е красиво, така че заповядайте, разхождайте се с нас, идвайте, но го пазете“. Средновековният манастир „Свети Петър и Павел“ е единственият манастир в Пазарджишка област. Предполага се, че той е възникнал през 12 век.

Нови книги на пазара

Книга за преподобни Паисий Хилендарски

От печат излезе нова книга на издателство „Захари Стоянов“, посветена на св. Паисий Хилендарски. Автор на книгата е Панко Анчев. В своята книга той пише: „За мене преп. Паисий е най-сложното и трудното за разгадаване и логическо обясняване явление на българското Възраждане. Автор е на една малка по обем книга, написана просто и ясно, но в нея е свидетелството на времето, в което живее и се подвизава като православен монах, писател, историк и мислител. Защото той е и едното, и второто, и третото, и четвъртото. Във всичките си въплъщения и проявления той е еднакво велик и значим. И поставящ началото на модерната българска литетарура, историография, хуманитаристика“.

Книга за митрополит Иларион Макариополски

От печат излезе книгата „Иларион Макариополски“ с автор Вера Бонева. Книгата е на издателство „Захари Стоянов“. „Иларион Макариополски беше сякаш предназначен за подвижничество, – което той продължи докрай. Изправен като неустрашим пълководец всред почнатата и водена трийсет години непрекъсната борба, той бе видял със съкрушено сърце как из редовете на главния щаб се избиваха мнозина доблестни, неуморими и заслужили другари. В неговата душа имаше онова, което прави личността незаразима от страх, непреклонна от несполука, ненадвиваема от удари. Напротив, опасностите го въодушевяваха, несполуките усилваха енергията му за нови опитвания, а другарите само го насърчаваха. Защото той виждаше в постоянното ожесточение на ударите голямото отслабване на противника си. Той не ставаше по-буен, но (ставаше) по-твърд. Хладнокръвието в борбата никога не го напусна“, пише в изданието.

Научна конференция

Българска академия на науките и община Банско отбелязаха 300 години от рождението на Паисий Хилендарски и 260 години от написването на История славянобългарска с национална научна конференция „В началото бе Историята“ и изложба в град Банско. Честванията започнаха на 26 май от 9.30 ч. с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Св. Паисий в града. Националната научна конференция бе открита от 10 ч. в тържествената зала на читалище „Никола Вапцаров – 1894“ с приветствие на председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски, министър Николай Денков, Неврокопския митрополит Серафим и кмета на община Банско инж. Иван Кадев. В конференцията историци представиха последните проучвания върху пътя на големия български будител и труда на живота му – История славянобългарска.

Изложба

Централната библиотека на Българската академия на науките (ЦБ на БАН) представя в Галерия на открито пред Народния театър изложба по повод 300 г. от рождението на Св. Паисий Хилендарски и 260 г. от създаването на „История славянобългарска“. Експозицията е част от националната културна програма, посветена на двете годишнини, които са включени в Списъка на бележити годишнини на ЮНЕСКО за периода 2022-2023г. Това съобщиха от БАН. Тя е осъществена в партньорство с Държавния културен институт към МВнР и Столична община. Включени са 24 постера, в които се представят издания на Историята, източници за написването ѝ, както и по-важни изследвания и публикации за нея от български и чужди учени, които се съхраняват във фондовете на Централната библиотека на БАН. 
Изложбата се състои от две части на български и английски език. Предназначена е за широката общественост и чуждестранните гости на столицата ни. Всички представени документи са част от фондовете на ЦБ на БАН. Представени са първите сведения за Историята и най-ранни публикации, сред които послесловът към „Разговорник греко-болгарский“ на Христаки Павлович от 1835 г., където е отпечатана преправка на Паисиевия текст.

Нов брой на покаста „Духовни полета„

Уважаеми читатели, в нашия подкаст тази седмица в първата част говорим за изцерението на слепородения, както и за чудесата, които Христос извършва. Във втората част поставяме темата отново за делото на св. Паисий Хилендарски. 

Подкастът може да слушате в сайта „Добротолюбие“, страницата ни във Facebook, Spotify, Google Podcasts, RadioPublic както и в ефира на епархийското радио на Софийска св. митрополия – „Епархийски глас“. Всеки понеделник, сряда и петък от 10:30 часа.

Такива бяха новините от страната, в информационния поток на сайта „Добротолюбие“. Разбира се, подробно за живота на Българската православна църква може да се информирате от официялния сайт на Св. Синод, както и от сайтовете на митрополиите на БПЦ-БП. Нас пък може да последвате в социалната мрежа Facebook (тук), където да получавате повече информация не само за живота на Българската православна църква, но и духовни текстове и материали.

За Ангел Карадаков

Виж още

Водата на река Янтра достигна до входа на църквата „Св. 40 Мъченици“

Поройни дъждове през изминалото денонощие изправиха на крак властите във Великотърновско. 4-метрова вълна отнесе път ...