Начало / Uncategorized / Тази неделя в Патриаршеската катедрала ще бъдат изпълнени песнопения на арамейски език

Тази неделя в Патриаршеската катедрала ще бъдат изпълнени песнопения на арамейски език

Православни песнопения на арамейски език ще бъдат изпълнени тази неделя, по време на Божествената св. Литургия, в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, съобщава Официалният сайт на Св. Синод.

На посещение в България ще бъде Негово Високопреосвещенство Гурийски митрополит Андрей и световноизвестният православен духовник архим. Серафим Бит-Хариби от Грузинската православна църква. В събота архим. Серафим ще изнесе концерт на песнопения на арамейски език (езика, на който е говорил Христос) в Бачковската св. обител, а в неделния ден, на архиерейската св. Литургия, той ще изпълни също православни песнопения в Патриаршеската катедрала. 

Приканват се православните християни да вземат молитвено участие в богослужението. 

Начало на Св. Литургия – 9:30 часа. 

Биография на архим. Серафим Бит-Хариби 

Архим. Серафим е роден през 1978 като син на грузински асириец и грузинка. В бурните си млади години е активен спортист и получава трети дан таекуон-до и карате. Четирикратен шампион на Грузия по борба източен стил. Жени се и му се раждат три деца, ръководи спортна школа в Киев. На 14 март 2006 се замонашва в Украйна, а по-късно приема велика схима. През 2008 започва да служи в Стара Канда, област Мцхети-Мтианети близо до Тбилиси, където е ръкоположен за дякон през 2010. С благословението на Грузинския патриарх-католикос Илия II, отец Серафим започва да служи на асирийски и староарамейски език, като сам съчинява полифонични песнопения и псалми на древните езици в съвременна мелодика. През 2015 получава сан схиархимандрит на новоиздигнатия манастир „Тринайсет Свети Сирийски отци“.

За Ангел Карадаков

Виж още

Представители на различни институции ще дарят време в кампания в дома за стари хора в Благоевград

Хора от различни сфери се включват в кампанията „Дари време“ в дома за възрастни хора ...