Начало / Uncategorized / Храмът „Св. св. Константин и Елена“ в с. Осмар отбеляза 160 години от основаването си

Храмът „Св. св. Константин и Елена“ в с. Осмар отбеляза 160 години от основаването си

С особена тържественост жителите и гостите на шуменското село Осмар отбелязаха голямата 160-а годишнина от основаването на храма в своето село. 

Днес тържествена св. Литургия бе отслужена от духовници от Шуменска духовна околия и гости, а председателят на храма иконом Пламен Марчев поздрави християните за празника, както и за отбелязването на голямата годишнина. В словото си той каза, че да построиш храм в днешно време е трудоемка задача, а какво ли е било през време на големи изпитания, когато само за две години, през 1882 г. е построена църквата, носеща името на светите равноапостолни император Константин и майка му царица Елена. 

Интересно е, че храмът е построен с ферман от султан Абдул Меджид I. Изграден е с камък от Преславската крепост – като символ на националния дух и приемствеността между миналото величие и съвремието. Пръв свещеник в новопостроената църква става поп Димитър от село Беброво, Търновско. 

Най–старата икона в църквата е дарена през 1866 г. при освещаването й, но е свалена от олтара и загубена за дълго време. При ремонт на църквата, майсторите откриват реликвата под покрива на камбанарията.

Заедно с иконата на Константин и Елена откриват още една с избледнели образи – на братята Кирил и Методий, която се връща реставрирана. Таванът на църквата е обкован художествено с дървени летви на ромбове и успоредни линии, почти няма стенописи. Вляво от иконостаса е поставена мемориална плоча в памет на загиналите във войните през 1912 – 1913 г. от село Осмар.

Посрещайки своята 160-годишнина храмът „Св. св. Константин и Елена“ в с. Осмар е с изцяло нов иконостас, реставрирани са големите иконостасни икони, покривът на храма също е сменен. В момента се извършват довършителни работи, за да бъде изцяло обновен храмът. В близост до църквата има и музей, посветен на селото. 

С богата програма жителите и гостите на Осмар отбелязаха и 140-годишнина от основаването на читалището си, което в началото се намира в църковния двор. Днес то е в центъра на селото.  

За Ангел Карадаков

Виж още

Проф. д-р Магдалена Легкоступ: Богословски грамотният човек е професионалист в каквато и сфера да работи

Специалността „Църковни изкуства – иконопис, стенопис, дърворезба“ е изключително атрактивна и уникална за страната Проф. ...