Начало / Uncategorized / Храмът „Св. св. Константин и Елена“ в с. Осмар отбеляза 160 години от основаването си

Храмът „Св. св. Константин и Елена“ в с. Осмар отбеляза 160 години от основаването си

С особена тържественост жителите и гостите на шуменското село Осмар отбелязаха голямата 160-а годишнина от основаването на храма в своето село. 

Днес тържествена св. Литургия бе отслужена от духовници от Шуменска духовна околия и гости, а председателят на храма иконом Пламен Марчев поздрави християните за празника, както и за отбелязването на голямата годишнина. В словото си той каза, че да построиш храм в днешно време е трудоемка задача, а какво ли е било през време на големи изпитания, когато само за две години, през 1882 г. е построена църквата, носеща името на светите равноапостолни император Константин и майка му царица Елена. 

Интересно е, че храмът е построен с ферман от султан Абдул Меджид I. Изграден е с камък от Преславската крепост – като символ на националния дух и приемствеността между миналото величие и съвремието. Пръв свещеник в новопостроената църква става поп Димитър от село Беброво, Търновско. 

Най–старата икона в църквата е дарена през 1866 г. при освещаването й, но е свалена от олтара и загубена за дълго време. При ремонт на църквата, майсторите откриват реликвата под покрива на камбанарията.

Заедно с иконата на Константин и Елена откриват още една с избледнели образи – на братята Кирил и Методий, която се връща реставрирана. Таванът на църквата е обкован художествено с дървени летви на ромбове и успоредни линии, почти няма стенописи. Вляво от иконостаса е поставена мемориална плоча в памет на загиналите във войните през 1912 – 1913 г. от село Осмар.

Посрещайки своята 160-годишнина храмът „Св. св. Константин и Елена“ в с. Осмар е с изцяло нов иконостас, реставрирани са големите иконостасни икони, покривът на храма също е сменен. В момента се извършват довършителни работи, за да бъде изцяло обновен храмът. В близост до църквата има и музей, посветен на селото. 

С богата програма жителите и гостите на Осмар отбелязаха и 140-годишнина от основаването на читалището си, което в началото се намира в църковния двор. Днес то е в центъра на селото.  

За Ангел Карадаков

Виж още

Днес се изпълват 258 г. от завършването на първия препис на История Славянобългарска

На 29 януари 1765 г. отец Стойко Владиславов (бъдещият епископ Софроний Врачански) завършва в Котел ...