Начало / Uncategorized / С водосвет приключи обновяването на част от Черепишкия манастир

С водосвет приключи обновяването на част от Черепишкия манастир

Приключи ремонтът на приемната за поклонници в най-големия действащ манастир във Врачанска епархия – Черепишкия манастир „Успение Богородично“, съобщават от Община Мездра, информира БНР.

Врачанският митрополит Григорий, в съслужение с архимандрит Йоаникий, игумен на манастира, и с отец Владислав Цветанов от Врачанската Св. митрополия отслужиха водосвет за успешния край на ремонтните дейности.

След водосвета Негово Високопреосвещенство благослови с молитва и поръси със светена вода обновените помещения в манастирския комплекс. Митрополит Григорий призова миряните да продължат да подпомагат поддръжката на манастира, който е архитектурно-строителна и художествена недвижима културна ценност от национално значение.

Ремонтът на частта за поклонници в Черепишкия манастир е първият от десетилетия насам. Той продължи няколко месеца, като беше подпомогнат от Община Мездра и от редица местни фирми, между които „Техкерамик-М“ АД, „Хемус-М“ АД, „ЛКС“ ООД, „Тениди“ ЕООД и „Консорциум Хидрострой Груп“ ООД – Мездра, ЕТ „Йордан Величков-Влади“ – село Зверино и „Пламен Йорданов-71“ ЕООД – село Оселна.

Една част от тях дариха парични средства, а останалите – строителни, ВиК-а и други материали и оборудване. С безвъзмезден труд в инициативата се включиха членове на Клуб „БМЧК и Приятели на Искърското дефиле“ при Средно училище „Св. Климент Охридски“ – село Зверино, на Доброволното формирование към Община Мездра и други.

За Ангел Карадаков

Виж още

Храмът „Свети Николай” във Велико Търново се нуждае от спешен ремонт

Една от емблемите на Велико Търново – храмът „Свети Николай” построен през 1836 г. от майстор Колю Фичето се нуждае ...