Начало / Информационен бюлетин / Информационен бюлетин на сайта „Добротолюбие“ за периода 9-16 май

Информационен бюлетин на сайта „Добротолюбие“ за периода 9-16 май

Христос воскресе, уважаеми читатели! Предлагаме ви седмичният информационен бюлетин на сайта „Добротолюбие“ за периода 19-16 май.

Българският патриарх Неофит е в стабилно състояние

На 10 май Канцеларията на Св. Синод уведоми, че Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит бе претърпял инцидент в патриаршеския дом в Софийска митрополия, в резултат на което бе хоспитализиран в УМБАЛ „Софиямед“. След направени операция той е в добро състояние от четвъртък се извършват възстановителни и рехабилитационни процедури с оглед неговото възстановяване.

69 г. възстановена Българска патриаршия

На 10 май Българската православна църква отбеляза 69-годишнината от възстановяването на Българската патриаршия, чието съществуване е прекратено в края на ХІV столетие при падането на България под петвековно турско робство. За възстановената Българска патриаршия прочетете тук.

Нов православен манастир в страната

Доростолският митрополит Яков обяви миналата седмица в село Попина и обяви на миряните решението на епархийския съвет там да бъде съграден мъжки манастир. 70 места за подслон и собствено стопанство планира да има в Попинския манастир Доростолска митрополия. Идеята е чрез новата обител да се осъществи намерението му за развитието на поклоннически туризъм в региона. Манастирът да е в Попина е идея на митрополитът по негово вътрешно усещане. Църквата е строена преди Освобождението. През 1964 година изгаря след удар на светкавица и е построена отново от жителите на селото три години по-късно.

Директори на училища бяха наградени в Рилската св. Обител

На 11 май трима директори на училища от страната бяха отличени с наградата на Министерството на образованието и науката „Св. Иван Рилски“ за особен принос в развитието на просветното дело. Церемонията по традиция се състоя в Рилската Света обител, в деня на Светите равноапостоли Кирил и Методий. Поречета тук.

София посреща мощи на светите братя Кирил и Методий

Светите мощи на равноапостолните братя Методий и Кирил ще бъдат изложени за всенародно поклонение от 23 до 25 май в София, съобщава Софийска св. митрополия. Те ще пристигнат в столицата с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, Светия синод на Българската православна църква – Българска патриаршия, с разрешението на Вселенския патриарх Вартоломей и Свещения Кинотис на Света гора – Атон в София. Светите мощи на българските просветители Методий и Кирил ще бъдат донесени в България от Негово Високопреподобие архимандрит Вартоломей, игумен на светогорския манастир Есфигмен. Светинята се пази в Есфигменската света обител, в седалището на обителта – столицата на монашеската република, Карея. Програмата по посрещането, поклонението, богослужебната прослава на светите равноапостоли и изпращането на светинята може да прочетете тук.

Културни мероприятия в столицата

Изложба „Атон: Цветове на вярата“

От миналата седмица столичани и гости на столицата могат да посетят изложбата „Атон: Цветове на вярата“ а Стратос Калафатис в Галерия „Синтезис“ в София. Фотографът посвещава години от живота си на изследването и опознаването на Атон: неговите пейзажи, манастири, но най-вече на хората, които го обитават. В периода 2008 – 2013 г. авторът пътува до Света гора над 30 пъти и прекарва 200 дни и нощи във фотографско поклонничество, за да достигне до дълбоко разбиране на този свят на уединение и духовност. Изложбата ще остане до 16 юли. 

Концерт на православна музика и песнопения ще се състои в София

Концерт – лектория на църковнославянска музика в столицата – наследство и съвременност ще се състои на 15 и 25 май в София. Концертът е на православния хор при столичната църква „Покров Богородичен“ и със специалното участие на ученическия хор при НГДЕК „Константин Кирил Философ“ с диригент Даниел Иванов. На 15 май от 11 часа в храм „Покров Богородичен“ ще се състои първият концерт (на ул. Г. Данчов-Зографина 2). На 25 май от 19 часа ще се състои концерт и в Софийска градска художествена галерия. Вход свободен.

Нова книга

От печат излезе книгата „Изгубената AFRICA SACRA. Късноантичната християнска Северна Африка– IV – VI в. Автор на книгата е проф. д-р Румен Бояджиев. Християнството от Северна Африка повлиява позитивно на развитието на цялото западно латинско християнство в условията на Късната Античност. Безвъзвратната загуба е, че под напора на арабите периодът на мощното африканско християнство (като идеи, представители и епископска институция) приключва някъде след средата на VII в. – за разлика от останалия латински християнски свят. Ореолът и примерът обаче са увековечени. Африканската църковна структура е уникална: към 257–258 г. тя наброявала към 150 епархии. Според актите на Събора в Картаген от 411 г. вече броят клонял някъде към шестстотин. В един ранен период в някои отношения християнска Африка била далеч по-напред от Апенините. Книгата може да поръчате тук.

Нов брой на „Богословски вестник“

През миналата седмица излезе новият брой на Богословски вестник, който е общ, двоен брой за месеците Април и Май. В новия брой ви запознаваме с редица академични събития, случили се у нас и в чужбина, както и представяме различни издания, излезли на книжния пазар у нас. В броя разговаряме и с д-р Петър Граматиков за издаването на Славейковата Библия и годишнината на Българската екзархия. Броят може да прочетете тук.

Нов брой на покаста „Духовни полета„

Уважаеми читатели, в нашия подкаст тази седмица в първата част говорим за вярата на разслабления при неговата среща с Христос, за изцеренията, чудесата и „имането“ на човеци, които да се молят за нас. Във втората част поставяме темата за ценностите сред младите хора и възпитанието по Вероучение, по повод предстоящото отбелязване на празника на светите братя Кирил и Методий.

Подкастът може да слушате в сайта „Добротолюбие“, страницата ни във Facebook, Spotify, Google Podcasts, RadioPublic както и в ефира на епархийското радио на Софийска св. митрополия – „Епархийски глас“. Всеки понеделник, сряда и петък от 10:30 часа.

Такива бяха новините от страната, в информационния поток на сайта „Добротолюбие“. Разбира се, подробно за живота на Българската православна църква може да се информирате от официялния сайт на Св. Синод, както и от сайтовете на митрополиите на БПЦ-БП. Нас пък може да последвате в социалната мрежа Facebook (тук), където да получавате повече информация не само за живота на Българската православна църква, но и духовни текстове и материали.

За Ангел Карадаков

Виж още

Информационен бюлетин на сайта „Добротолюбие“ за периода 12-18 декември

Уважаеми читатели, представяме ви седмичния информационен бюлетин на сайта „Добротолюбие“, с който в началото на ...