Начало / Uncategorized / Изложба „Атон: Цветове на вярата“ се открива в София

Изложба „Атон: Цветове на вярата“ се открива в София

Днес от 18:30 часа се открива изложбата „Атон: Цветове на вярата“ на Стратос Калафатис в Галерия „Синтезис“ в София. 

Галерия Синтезис, Фотосинтезис и Пловдивско фотографско средище представят изложбата “Атон: Цветове на вярата” на известния гръцки фотограф Стратос Калафатис. Той посвещава години от живота си на изследването и опознаването на Атон: неговите пейзажи, манастири, но най-вече на хората, които го обитават. В периода 2008 – 2013 г. авторът пътува до Света гора над 30 пъти и прекарва 200 дни и нощи във фотографско поклонничество, за да достигне до дълбоко разбиране на този свят на уединение и духовност. 

„Отдавна искахме да представим тази тема и от години коментираме, че това е важно и интересно“. Това каза в интервю за предаването ‘Хоризонт до обед“ по БНР Надежда Павлова от Галерия „Синтезис“:

„Имаше една поредица от случайности и така попаднахме на изложбата на Стратос Калафатис в рамките на международните фотографски срещи, където той беше поканен миналата година. Аз си признавам, че това е една от изложбите, които най-много ме е впечатлявала като посетител на фотографска изложба, като куратор, фотограф и всичко останало. Много ми допадна неговата работа, много ми допадна неговият фотографски език и изключително много съм му благодарна, че прие нашата покана да бъде гост на галерия „Синтезис“.

Всеки който, дойде и види изложбата в галерия „Синтезис“, ще разбере с какво е особен този фотографски език“.

Изложбата ще остане до 16 юли. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Историята на катедралата в Овиедо, Испания е на повече от 1200 години

През тази седмица в рубриката ни за раннохристиянски храмове и манастири в Западна Европа отиваме ...