Начало / Uncategorized / Изложба „Атон: Цветове на вярата“ се открива в София

Изложба „Атон: Цветове на вярата“ се открива в София

Днес от 18:30 часа се открива изложбата „Атон: Цветове на вярата“ на Стратос Калафатис в Галерия „Синтезис“ в София. 

Галерия Синтезис, Фотосинтезис и Пловдивско фотографско средище представят изложбата “Атон: Цветове на вярата” на известния гръцки фотограф Стратос Калафатис. Той посвещава години от живота си на изследването и опознаването на Атон: неговите пейзажи, манастири, но най-вече на хората, които го обитават. В периода 2008 – 2013 г. авторът пътува до Света гора над 30 пъти и прекарва 200 дни и нощи във фотографско поклонничество, за да достигне до дълбоко разбиране на този свят на уединение и духовност. 

„Отдавна искахме да представим тази тема и от години коментираме, че това е важно и интересно“. Това каза в интервю за предаването ‘Хоризонт до обед“ по БНР Надежда Павлова от Галерия „Синтезис“:

„Имаше една поредица от случайности и така попаднахме на изложбата на Стратос Калафатис в рамките на международните фотографски срещи, където той беше поканен миналата година. Аз си признавам, че това е една от изложбите, които най-много ме е впечатлявала като посетител на фотографска изложба, като куратор, фотограф и всичко останало. Много ми допадна неговата работа, много ми допадна неговият фотографски език и изключително много съм му благодарна, че прие нашата покана да бъде гост на галерия „Синтезис“.

Всеки който, дойде и види изложбата в галерия „Синтезис“, ще разбере с какво е особен този фотографски език“.

Изложбата ще остане до 16 юли. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Храмът „Свети Николай” във Велико Търново се нуждае от спешен ремонт

Една от емблемите на Велико Търново – храмът „Свети Николай” построен през 1836 г. от майстор Колю Фичето се нуждае ...