Начало / Uncategorized / Дарители възстановяват храм „Св. св. Кирил и Методий“ в пловдивското село Манастир

Дарители възстановяват храм „Св. св. Кирил и Методий“ в пловдивското село Манастир

Дружество „Родопчанка“ организира дарителска кампания за набиране на средства за възстановяване на параклис „Св. св. Кирил и Методий“ в пловдивското село Манастир. Това съобщи за БТА кметът на селото Милена Иванова.

Жителите на населеното място почетоха празника, посветен на Светите братя, в храма на 11 май. Празнична литургия бе отслужена от енорийският свещеник Пантелей Жекин.

Параклисът се намира в местността „Равнишките“, на километър южно от селото по пътя към местността „Хайдушки поляни“. Построен е през 1936 г. от Никола Стоев. През 1998 г. е възстановен от внука му Кузман Петков. Същата година е осветен от тогавашния Пловдивски митрополит Арсений.

Първият етап на кампанията отчита 130 дарители, а събраните средства са предадени за съхранение и очакват хубавото време, за да се продължи започнатото възстановяване на параклиса, каза Иванова.

По думите й към момента са подменени плочките в храма. Горовладетелска и потребителна кооперация „Чил тепе“ са облагородили пространството около параклиса и са изградили временен път до него. Жителите на Манастир Георги и Емилия Кръстеви дейно участват в реновирането, допълни Иванова.

Дарителската кампания продължава. Всяка дадена сума или два часа положен собствен труд в параклиса или в района му ще бъде от голямо значение, каза още кметът на село Манастир.

За Ангел Карадаков

Виж още

Деца засадиха дръвчета в двора на храм „Св. Атанасий“ в село Кърналово

Дни преди започването на пасхалните празници ученици от ОУ „Братя Миладинови“ в с. Кърналово, Община ...