Начало / Uncategorized / Български учени представят фототипно издание на празничния миней на Божидар Вукович Подгоричанин в Подгорица

Български учени представят фототипно издание на празничния миней на Божидар Вукович Подгоричанин в Подгорица

Днес в столицата на Черна гора в Музей и Галерия „Подгорица“ ще се състои представяне на фототипното издание на празничния миней на Божидар Вукович. 

Представянето ще бъде открито от българския посланик в Черна гора Магдалена Плугчиева, а след нея по изданието ще говорят доц. д-р Красимира Александрова от Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ и д-р Мария Полимирова от Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“ при Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Разбира се в представянето ще се включат и учени от Черна гора като проф. д-р Божидар Шекуларац. 

През април тази година Културното дружество на Черна гора „Матица черногорска“ в сътрудничество с Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ (НБКМ) успешно приключиха съвместния проект по дигитализацията, комплектуването и отпечатването на първото фототипно издание на  „Празничен миней“ от 1538 г. на Божидар Вукович Подгоричанин на църковнославянски  език. 

Фототипното издание е отпечатано въз основа на пет екземпляра, всички те собственост на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. Библиотеката предварително подбра най-добре съхранения Празничен миней и дигитализира цялото произведение, като липсващите страници са допълвани от останалите четири екземпляра. Така е комплектувано първото пълно фототипно издание на Празничен миней от 1538 година.

Произведението е най-ценно от гледна точка на стил и майсторство на автора и е отпечатано за първи път във Венеция. Божидар Вукович Подгоричанин има неизмерим принос за печатането на кирилица, за което свидетелства броят на книгите отпечатани в неговата печатница във Венеция, а днес пръснати в библиотеки и манастири из цяла Европа.

Неразделна част от фототипното издание е приложение с текстове на д-р Мария Полимирова от СУ „Св. Климент Охридски“ и проф. д-р Божидар Шекуларац на черногорски, български и английски език.

Празничният миней от 1538 г. съдържа богослуженията за църковните празници и за светците, стихове на Силуан и службата на Григорий Цамблак. Проф. Шекуларац определя делото на Божидар Вукович като „…бижу в короната на черногорското печатарство и грамотност“.

 Фототипното издание на Празничния миней е отпечатано в 500 екземпляра и в оригинален формат. Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ ще получи 50 екземпляра от изданието. 

Снимки: БТА и wikipedia.org

За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...