Начало / Uncategorized / Националната библиотека представя тематична витрина в чест на св. Паисий Хилендарски

Националната библиотека представя тематична витрина в чест на св. Паисий Хилендарски

През 2022 г. се изпълват три големи годишнини, свързани с живота и делото на св. Паисий Хилендански. 

Това са 300 години от рождението на светеца, 260 години от написването на История славянобългарска и 60 години от неговата канонизация. 

По този повод Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в зала „История на книгата“, в поредицата „Книжовен калейдоскоп“ ще открие тематична витрина, посветена на живота и книжовното дело на св. Паисий Хилендарски и неговата канонизация от Българската православна църква. Откриването ще се състои на 3 май. 

През март Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ представи виртуална галерия на преписите на „История славянобългарска“. Всеки делничен ден до 15 април 2022 година посетителите на сайта на институцията имаха възможност да се запознаят последователно с 26-те ръкописа, съхранили и разпространили текста на българската история. Галерията е част от националната културна програма, посветена на отбелязването на 300 години от рождението на Паисий Хилендарски и 260 години от написването на „История славянобългарска“.

За Ангел Карадаков

Виж още

Катедралният храм в Кюстендил бе обновен

С литургия, оглавена от Белоградчишкия епископ Поликарп, беше осветен обновеният централен храм „Успение Богородично“ в Кюстендил. Храмът отбелязва днес патронния си ...