Начало / Uncategorized / Представят резултатите от проучвания на средновековния град Червен

Представят резултатите от проучвания на средновековния град Червен

Археологът Светлана Великова представя днес резултатите от теренните проучвания на средновековния град Червен. Те са осъществени през изминалата година с финансовата подкрепа на Министерството на културата. Това съобщиха от Русенския исторически музей, предава БТА.

Средновековният град Червен е един от важните центрове на Втората българска държава (XII-XIV век). Разположен е на укрепено възвишение, заобиколено от долината на река Черни Лом. Проучванията няколко поредни сезона обхващат част от западните предели на укрепения скален рид. Там е разкрита църква № 16.

Усилията на екипа са фокусирани върху зоната, разположена в южна посока от храма. Разкриват се две сгради. Има и останки от по-ранни застроявания.

В една от сградите се проучва вкопано складово помещение, което е с дълбочина 2,10 метра. То е изградено на по-ранен етап и запълнено със строителни материали от разрушени постройки. Към вкопаните структури се прибавят и две съоръжения с характерен план, който се състои от изсечено в скалата правоъгълно пространство, около което има отвори от дървена конструкция.

Последните изследвания ги определят като останки от тъкачни станове, използвани от жителите на средновековния град. Откритите находки са с разнообразен характер и включват монети, токи, копчета, части от инструменти и накити. „Новите данни допринасят за изясняване на характера на застрояване около разкритата църковна сграда през ХІV-XV век“, обясняват от Русенския музей.

За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...