Начало / Uncategorized / Излезе от печат книгата „Богородица вместилище на невместимото“

Излезе от печат книгата „Богородица вместилище на невместимото“

От печат излезе книгата „Богородица вместилище на невместимото“ на проф. Емануел Мутафов, издадена от издателството на БАН. 

Манастирът Хòра в Истанбул съхранява едни от най-добрите образци на византийските мозайки – все още, до днес. Сградата – изключителен паметник на средновековната византийска архитектура; вътрешната украса – забележителен артефакт от периода на Палеолозите. След падането на Константинопол той е превърнат в храм, посветен на исляма, затова днес е познат с името Карие джами (Kariye Camii).

След Втората световна война сградата е реставрирана и оттогава функционира като музей. Съхранените стенописи и мозайки по стените и купола на католикона – изпълнени във високия стил на това изкуство – представят сцени от живота на Христос и Богородица. Много известни византинисти са проучвали различни аспекти от историята на паметника, водени от убеждението, че той е едно от най-големите постижения на византийското изкуство. Истината е, че манастирът и неговият католикон са самотен пример сред всички съществуващи в наши дни паметници.

Фрагментарно запазените части от декорацията и големият времеви период, който ни дели от построяването на Хòра, все пак позволяват да се направят някои нови интерпретации и предположения. Манастирът се нарежда сред най-добре запазените монументи от периода, представящ изключителна художествена програма, придружена от забележително количество запазени текстове от неговия основател и патрон Теодор Метохит.

Книгата може да бъде поръчана тук.

За Ангел Карадаков

Виж още

Румен Радев: Нека предпазим православието от политическата демагогия

Нека предпазим православието от политическата демагогия и оставим църквата да бъде независима, така като е по ...