Начало / Uncategorized / Жителите на габровското село Здравковец възстановяват своя храм

Жителите на габровското село Здравковец възстановяват своя храм

Жители на габровското село Здравковец са се захванали да възстановят местния храм, потънал в разруха. Съседите им в началото не вярвали, че един ден пак ще влязат под купола на църквата.

Ентусиастите обаче ги опровергали и година след година усилията им не секват, за да може днес да ударят клепалото и да се съберат на празнично богослужение.

Църквата в село Здравковец се вижда отдалеч.

Каменният градеж е масивен и мащабите потвърждават казаното от местните хора, че селото в минали години наброявало много повече жители от настоящите 40. По думите им, близо 1500 души са живели в Здравковец, чието старо име е Каябаш – от турски „голям камък“.

Селото е разположено под скален венец, наречен „Витата стена“, заради дъговидната си форма. Храмът е граден от добития в района камък. В двора на църквата е паметникът на последния свещеник в селото – Петко Стоянов, отишъл си от този свят през 1967 година, а с него и грижата за храма. И така до 2008 година.

Пламен Илиев е бивш габровски футболист и треньор. Живее в Здравковец от 30 години и през половината от тях е основен двигател за възстановяването на храма „Свети Архангел Михаил“.

От 2008 година досега са минали много трудови бригади и с подкрепата от местните хора и от приятели, от кметския наместник и спонсорството на няколко габровски фирми, храмът е основно ремонтиран, като за укрепването му били нужни 36 кубика бетон. Основите са заздравени, покривът е нов, пукнатините са запълнени. Отвътре храмът е измазан и пребоядисан. Иконостасът и иконите са реставрирани.

Източник: БНР

За Ангел Карадаков

Виж още

Неделя на Слепия

«Иди се умий в къпалнята Силоам, което значи: пратен.» (Йоан. 9:7) Едно забележително чудо с ...