Начало / Uncategorized / Извършено бе шествие с чудотворната икона от Бачковския манастир до Клувията

Извършено бе шествие с чудотворната икона от Бачковския манастир до Клувията

С тържествен звън на камбаните и манастирското клепало от църквата „Св. Богородица“ на Бачковския манастир бе изнесено копието на чудотворната икона на Божията Майка, съобщава БНР.

Стотици богомолци от цялата страна и тази година я придружиха в традиционното литийно шествие до местността „Клувията“, където е открита иконата. Шествието е винаги във втория ден на Великден.

Иконата на Божията Майка носи изцеление на вярващите.

Затова и в двора на манастира още от ранни зори се изви дълга опашка от миряни. Те търпеливо изчакваха своя ред, за да се поклонят, да запалят свещ и да се помолят на Божията майка.

Богомолците продължават да се стичат и в този момент. Едни търсят лечение от болест, други искат просто да измолят прошка, трети благодарят за изцерение и случило им се чудо.

Иконата на Божията майка е намерена в местността Клувията в началото на 17 век на втория ден на Великден. Тогава две овчарчета са видели силна светлина в скалите над една пещера, а вътре са открили иконата. От мястото, където била намерена бликал извор с лечебна вода, който носи името „Аязмото“. Следобед по обратния път иконата бе върната в манастира. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Румен Радев: Нека предпазим православието от политическата демагогия

Нека предпазим православието от политическата демагогия и оставим църквата да бъде независима, така като е по ...