Начало / Uncategorized / Храм „Св. св. Кирил и Методий“ във Велико Търново грейна в светлина в навечерието на Възкресение

Храм „Св. св. Кирил и Методий“ във Велико Търново грейна в светлина в навечерието на Възкресение

В навечерието на най-светлия християнски празник Възкресение Христово един от емблематичните великотърновски храмове „Св. св. Кирил и Методий“ грейна в ярка светлина от най-високата точка на Велико Търново.

Строена от уста Колю Фичето, църквата е първият негов градеж, с който майсторът се титулува като архитектон.

Инициативата за осветяването на храма е на новоучреденото сдружение „Велико Търново – историческа и духовна столица на България“ и е негов първи, пилотен проект.

„Това е една от многото инициативи, които планираме да осъществим за великотърновци и за любимия ни град“, посочват от Сдружението.

Осветлението вече е факт и вечер храмът може да бъде видян и от главната улица, и от стария град. Осветителните тела и всички дейности по техния монтаж (проект, симулация, трасиране, изкопи, полагане на кабели, защити, заземяване, пилони, прожектори), бяха възложени на специалисти в ел. монтажни работи и съгласувани с Великотърновската митрополия, настоятелството на храма и Община Велико Търново, като всички дейности са изпълнени с дарения от членове на Сдружението и съмишленици.

Всички осветителни тела са монтирани на разстояние, в зелените площи около храма и няма намеси върху самата сграда. За съжаление тази църква, както и останалите градски храмове имат нужда от спешен и сериозен ремонт и Сдружението ще работи и в тази посока, казват още инициаторите.

Специално за църквата “Св. св. Кирил и Методий вече има изработена и входирана за съгласуване с НИНКН проектна документация за цялостна реставрация и възстановяване на двата разрушени купола, но процедурите все още не са завършили. Без съгласуване, не може да се извършват никакви ремонтни дейности върху сградата на храма, който е и национален паметник на културата.

Припомняме, че СНЦ „Велико Търново – историческа и духовна столица на България“ беше учредено в навечерието на празника на Велико Търново 22 март. Инициативата обединява над 20 общественици, които през годините неуморно с делата си защитават доброто име на Велико Търново и са истински посланици на града. Интересът към структурата расте, като желание да се присъединят към нея вече заявяват хора, живеещи извън Велико Търново и дори от чужбина.

Източник: в-к Труд

За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...