Начало / Uncategorized / Построиха православна църква в айтоското село Дрянковец

Построиха православна църква в айтоското село Дрянковец

Нов храм е построен в айтоското село Дрянковец, съобщава БНР. Той носи името „Рождество Богородично“ и е резултат от усилията на инициативен комитет от местни жители.

Нужни са още средства за довършването на църквата.

Църквата е кръстокуполна, с голям меден купол и камбана. Намира се в центъра на селото на мястото на предишен храм, който е бил разрушен през 60-те години на 20 век. Строителството на новата църковна сграда започна през 2019 г., разказва Георги Георгиев, който заедно със своя брат Станимир и баща им Александър са двигателите на на инициативата:

„За да се случи изграждането на новата сграда, голяма е ролята на отец Ромил, който вече не е между живите. Той направи много за организацията и реализирането на идеята да бъде построена църквата. Сега ние искаме да продължим делото му и да го доведем до край!“, казва той. 

Село Дрянковец се намира на 10 км от Айтос, разположено е в средната част на Айтоската планина, край него има микроязовир, неделеч от него започва река Ахелой, която се влива в Черно море. В началото на 20-ти век, тук са живели хиляда души, сега са по–малко от 200. Населението е било главно християнско, сега преобладават мюсюлманите, но всички живеят заедно и си помагат, разказа кметският наместник Севие Пехливанова.

Ако желаете да помогнете да помогнете в святото дело, може да преведете средства ето тук:

Банкова сметка на Храм „Св. Димитър“ – град Айтос за новоизграждащия се храм „Рождество Богородично“ – село Дрянковец:

IBAN: BG40 UNCR 7630 1078 6913 18

BIC UNCRBGSF Unicredit Bulbank – Айтос

За Ангел Карадаков

Виж още

Молебен за здравето на Българския патриарх Неофит по повод единадесетата година от неговия избор и интронизация

Архиереите от Св. Синод на БПЦ-БП отслужиха днес в синодния параклис „Св. Цар Борис-Михаил“ молебен ...