Начало / Uncategorized / Късометражен филм за Разбоишкия манастир „Въведение Богородично“

Късометражен филм за Разбоишкия манастир „Въведение Богородично“

Уважаеми читатели, на Велика Сряда ви предлагаме късометражен филм за Разбоишкия манастир „Въведение Богородично“. 

Манастирът се намира на около 1 – 2 километра от село Разбоище, в дефилето на река Нишава, на 9 километра югозападно от Годеч и на 79 километра северозападно от София. 

Някои автори, основавайки се на запазените фрагменти от старата живопис в манастирската църква, смятат, че манастирът е съществувал през XV век. Други предполагат, че скалният манастирски комплекс (скит с параклис) съществува от XIII – XIV век. През XVIII – XIX век разцъфтява скалното отшелничество.

В 1841 година манастирът е обновен основно.

След обновяването му жилищните сгради са преместени на равен терен и така църквата остава извън сградите. В манастира се съхранява старопечатан български миней от 1869 година.

Църквата е еднокорабна с полуцилиндрична апсида и с малък олтар. Почти всички стенописи са унищожени през 1941 година при нанасянето на нова, хоросанова мазилка. На западната фасада, както и в наоса и в апсидната ниша са запазени останки от стенописи от първоначалната църква. На северния край на западната фасада са изобразени епизоди от „Страшния съд“, датирани от края на XV – началото на XVI век. Иконите, които са останали, и утварите са от втората половина на XIX век. В манастира се пази старият иконостас от XIX век, а новият е от 1950 година.

За Ангел Карадаков

Виж още

В памет на Българския патриарх Неофит – брой на списание „Светодавец“

Уважаеми читатели, представяме ви новия брой на списание „Светодавец“, посветен на Българския патриарх Неофит. Говорим ...