Начало / Информационен бюлетин / Информационен бюлетин на сайта „Добротолюбие“ за периода 12-18 април

Информационен бюлетин на сайта „Добротолюбие“ за периода 12-18 април

Уважаеми читатели, предлагаме ви седмичният информационен бюлетин на сайта „Добротолюбие“ за периода 12-18 април.

Патриаршеска литургия за празника Вход Господен в Йерусалим

По повод празника Вход Господен в Йерусалим в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ Негово Светейшество Българският патриарх Неофит възглави тържественото богослужение. 

„Светлата пасхална радост, която предвкусваме не само днес, но и във всичките дни на земния си живот – радостта, която ни е завещал Сам Господ Иисус Христос (срв. Мат. 28:9), ни дава сили и увереност да продължаваме по пътя си към Царството на светлината – независимо от всички препятствия, с които неизбежно се сблъскваме по този път. Това е радост, която никой не може да ни отнеме (срв. Иоан 16:22) и която не ни позволява да изпадаме в отчаяние дори и пред най-голямото зло и неправда, които са около нас. Днес, в неделята на влизането на Господа в Светия град Йерусалим, тази радост е примесена с тъга, но само седмица по-късно тя ще тържествува изцяло при вестта за Неговото дивно Възкресение… Нека горещо молим Господ Иисус Христос, Който, като невинен, преживя заради всички нас страдания и най-страшната смърт, да смекчи сърцата на тези, в чиято власт е да прекратят войната и смъртта на хилядите ѝ невинни жертви, да дарува мир и блага воля между всички православни народи и по целия свят. Нека Неговата милост да покрие всеки грях и да насочи сърцата на всички човеци към смирение и покаяние“, се казва в словото патриарх Неофит, прочетено от епископ Герасим. 

Множество православни християни се причастиха с Тялото и Кръвта Христово. В края на богослужението бе изпято многолетствие за Светейшия патриарх, Св. Синод, православните християни и всички празнуващи. 

Св. Синод реши да бъде ръкоположен в епископски сан архим. Макарий от Рилския манастир

На своето редовно заседание от 13.04.22 г. Св. Синод – пълен състав, по предложение на Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум, реши: В епископски сан, с титлата „Главиницки“, да бъде ръкоположен Негово Високопреподобие архим. Макарий Чакъров, брат на Рилската св. Обител, за викарий на Русенския митрополит. Наречението на архим. Макарий ще се състои на 21.06.22 г., когато и ще бъде определена датата за епископската хиротония. Биографията на архи. Макарий може да прочетете тук.

Нова книга

От печат излезе книгата „Охридско утро, Софийска привечер – градовете и годините на Иван Снегаров“. Изданието е посветено на живота и творческото дело на историка Иван Снегаров (1882–1971), представени на фона на неговото време и пространство. Състои се от три части и илюстрации. Първата част, „Градове и години“, е биографична. Специално място в нея е отредено на Охрид – града, в който се формира бъдещият историк и на който той посвещава най-значимите си трудове. Разказът проследява пътя на Снегаров през различни градове и занятия до утвърждаването му на академичното поприще като най-авторитетен църковен историк, академик, пръв ръководител на Историческия институт на БАН и др. Втората част, „Истории и изследвания“, се спира върху мащабното творчество на учения. Тя е разделена на две глави: „Анализ“, в която се разглеждат детайлно най-стойностните му научни трудове, и „Синтез“, в която се обобщават водещите му принципи и идеи. За книгата може да прочетете повече, а и поръчате тук.

Изложба в подкрепа на социална кухня

Благотворителна изложба бе открита в Благоевград на 12 април в подкрепа на Доброволческата кухня за нуждаещи се към църквата „Св. Николай Чудотворец“ в квартал Грамада в града. Изложбата е наречена „Цветница“ и е на Вили Костова и е подредена в Регионален Исторически Музей Благоевград. Това цветно събитие ще подпомогне кухнята, в която се изхранват всяка седмица над 200 души.

Реставрация и строеж на храмове у нас

Призив за спасяването на Башовишката църква отправи Археологическо дружество Белоградчик. Старинният храм, намиращ се край село Орешец, се руши, а уникалните му стенописи, сравнявани с тези в Боянската църква, са застрашени с времето да бъдат заличени напълно. В интервю за предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“ председателят на дружеството Емил Цанков коментира състоянието на Башовишката църква: „За съжаление, усилията ни за това да се извърши реставрация и консервация, остават безрезултатни, но ние не се отказваме. Няма да спрем, защото Башовишката църква е уникална като паметник на културата и би следвало да се предприемат бързи неотложни действия, тъй като стенописите, които макар и частично запазени към момента, могат да се равняват като културна стойност с тези от Боянската църква. Сам по себе си този паралел, който сега си позволявам да направя, преди мен са го правили експерти по църковна стенопис и категорично може да се потвърди“.

Община Бобов дол заложи средства за доизграждането на храма „Св. Богородица“ в центъра на миньорския град. Строежът на църквата е започнат през 2006 г., но по редица причини е все още във фазата „груб строеж“. Това е вторият храм в Кюстендилско, изграждан от Общината – първият „Св. Петка“ е в Невестино и той беше осветен през лятото на м.г. Изграждането на храма „Св. Богородица“ в центъра на Бобов дол е благословено от двама патриарси -Българския патриарх Максим и Българския патриарх Неофит. Повече от десетилетие обаче храмът беше само на основи – на около 160-170 кв. метра. През 2016 год. изглаждането на храма беше възобновено, но пак спря. Всички документи за строежа на черквата са вече с изтекъл срок, наложило са да се вадят нови документи. Общината има готовност храмът да бъде довършен.

Концерт с участието на ученици от Софийската семинария

На 17 април в Зала „България“ се състоя концерт, в който участие взеха и учениците от Софийската духовна семинария с диригент йером. Мелетий. Концертът носи името „Бъгария пее“ е част от инициативите на Българския хоров съюз за популяризиране и поставяне на хоровото пеене във фокуса на общественото внимание. Освен семинаристите в концерта участваха още: Университетски хор „Фолк-Джаз Формация“, Камерен хор „Нови български гласове“, Детски хор „Бодра смяна“, Дамски камерен хор „Ирина Щиглич”.

Нов брой на покаста „Духовни полета„

Уважаеми читатели, в нашия подкаст тази седмица говорим за Страстната седмица, Христовите страдания и как да посрещнем искински Христовото Възкресение. На тези и много други въпроси ще откриете отговор в новия епизод на нашия подкаст „Духовни полета“. Подкастът може да слушате понеделник, сряда и петък от 10:30 часа в ефира на епархийското радио на Софийска св. митрополия – „Епархийски глас“.

Такива бяха новините от страната, в информационния поток на сайта „Добротолюбие“. Разбира се, подробно за живота на Българската православна църква може да се информирате от официялния сайт на Св. Синод, както и от сайтовете на митрополиите на БПЦ-БП. Нас пък може да последвате в социалната мрежа Facebook (тук), където да получавате повече информация не само за живота на Българската православна църква, но и духовни текстове и материали.

За Ангел Карадаков

Виж още

Информационен бюлетин на сайта „Добротолюбие“ за периода 12-18 декември

Уважаеми читатели, представяме ви седмичния информационен бюлетин на сайта „Добротолюбие“, с който в началото на ...