Начало / Uncategorized / Св. Синод реши да бъде ръкоположен в епископски сан архим. Макарий от Рилския манастир

Св. Синод реши да бъде ръкоположен в епископски сан архим. Макарий от Рилския манастир

На своето редовно заседание от 13.04.22 г. Св. Синод – пълен състав, по предложение на Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум, реши: В епископски сан, с титлата „Главиницки“, да бъде ръкоположен Негово Високопреподобие архим. Макарий Чакъров, брат на Рилската св. Обител, за викарий на Русенския митрополит.

Наречението на архим. Макарий ще се състои на 21.06.22 г., когато и ще бъде определена датата за епископската хиротония.

Негово Високопреподобие архимандрит Макарий Чакъров е роден на 30.08.1981 г. в гр. София. През 1999 г. завършва с отличен успех Пловдивската духовна семинария при ректорството на Адрианополски епископ Евлогий. По решение на Св. Синод на БПЦ продължава обучението си в Богословския факултет на Букурещкия университет, откъдето през 2004 г. придобива бакалавърска степен. През 2006 г. е приет в магистърската програма на Богословския факултет на Солунския Аристотелев университет. През 2010 г. защитава успешно магистърска дисертация в катедрата по История на съвременните балкански православни църкви под ръководството на декана проф. Михаил Тритос.

От м. март на 2007 г. е зачислен като послушник към братството на Рилската св. обител. На 20 декември същата година в съборния храм на Рилския манастир е постриган в монашески чин от приснопаметния Неврокопски митрополит Натанаил. Под мантия е воден от своя духовен старец и игумен на обителта – Адрианополски еп. Евлогий. На 23.03.2008 г., във Втората неделя от Великия пост, е ръкоположен за йеродякон от еп. Евлогий. От същия, на 16.04.2011 г. – Лазарова събота, приема и свещенически сан. На 26 март 2017 г. в Четвъртата Великопостна неделя, посветена на преп. Йоан Лествичник, по решение на Св. Синод на БПЦ е възведен в архимандритско достойнство от Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим в Рилската св. Обител.

Източник: Официален сайт на Св. Синод 

За Ангел Карадаков

Виж още

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник. Църквата е една от ...