Начало / Uncategorized / Излезе от печат книгата „Охридско утро, Софийска привечер – градовете и годините на Иван Снегаров“

Излезе от печат книгата „Охридско утро, Софийска привечер – градовете и годините на Иван Снегаров“

От печат излезе книгата „Охридско утро, Софийска привечер – градовете и годините на Иван Снегаров“. Изданието е посветено на живота и творческото дело на историка Иван Снегаров (1882–1971), представени на фона на неговото време и пространство.

Състои се от три части и илюстрации. Първата част, „Градове и години“, е биографична. Специално място в нея е отредено на Охрид – града, в който се формира бъдещият историк и на който той посвещава най-значимите си трудове.

Разказът проследява пътя на Снегаров през различни градове и занятия до утвърждаването му на академичното поприще като най-авторитетен църковен историк, академик, пръв ръководител на Историческия институт на БАН и др. Втората част, „Истории и изследвания“, се спира върху мащабното творчество на учения. Тя е разделена на две глави: „Анализ“, в която се разглеждат детайлно най-стойностните му научни трудове, и „Синтез“, в която се обобщават водещите му принципи и идеи.

Третата част представлява обширна библиография на съчиненията на Снегаров (над 800 идентифицирани заглавия). Заключителният извод е, че в рамките на цялото си творчество Иван Снегаров неуморно отстоява идеята за Целокупна България като висша историческа цел и Охрид като български свещен град.

Автор е д-р Димитър Христов, който от години се занимава с личността и делото на големия академик, историк и богослов Иван Снегаров. 

Книгата може да бъде поръчана тук.

За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...