Начало / Uncategorized / Община Велико Търново търси от държавата 5 милиона лева за ремонт на църкви

Община Велико Търново търси от държавата 5 милиона лева за ремонт на църкви

Близо 5 милиона лева иска община Велико Търново от държавата за ремонт на три църкви. Исканията са изпратени към Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане към Министерския съвет, информира БНР.

Най-голяма е сумата от близо 3,6 милиона лева за неотложния ремонт на църквата „Св. Николай Мирликийски“, съградена от майстор Колю Фичето във Велико Търново. На два пъти са подавани искания към държавата за ремонт, но резултата няма.

Пораженията по храма са значителни, поясни свещеноиконом Славчо Иванов.

„Поради големия наклон на „Варуша“, южната стена на храма има отклонение, което води до конструктивни промени.“

Близо 1,4 милиона лева са нужни за възстановяване на историческия храм “Св. Димитрий Солунски” в село Ветринци, който е свързан с четите на Поп Харитон и Бачо Киро. От 2008-а година местните хора се опитват да спасят църквата, разказа Мирослав Мирославов от настоятелството на храма.

„Състоянието на храма е много тежко. Има нужда от една сериозна финансова подкрепа, която на този етап не успяваме да намерим.“

Третата църква, за която Община Велико Търново очаква средства от държавата, е “Св. пророк Илия” в Момин сбор. Исканата сума е близо 60 хиляди лева.

За Ангел Карадаков

Виж още

Семинар за дигитализацията на църковното историческо наследство

На 20 май 2024 г. от 13.00 ч. в зала 8 на Богословския факултет ще ...