Начало / Информационен бюлетин / Информационен бюлетин на сайта „Добротолюбие“ за периода 5-11 април

Информационен бюлетин на сайта „Добротолюбие“ за периода 5-11 април

Уважаеми читатели, предлагаме ви седмичният информационен бюлетин на сайта „Добротолюбие“ за периода 5-11 април.

Над 200 нуждаещи се получават топла храна в благоевградския храм „Св. Николай Чудотворец“

Над 200 нуждаещи се хора, включително и три украински семейства, получават топла храна в кухнята за бедни към благоевградския храм „Св. Николай Чудотворец“. Няколко са вече украинските семейства, потърсили помощ от църковното настоятелство. Всяка неделя вярата в доброто и ароматът на топла храна събира стотици хора в кварталния храм, където отец Светослав Кючуков успя да създаде една истинска духовна общност. Немалка е заслугата и на съпругата му Мирела, по чиято идея се създава кухнята за бедни, подпомагана от десетки дарители. Тя е и ръководител на Православния център в Благоевград, преподава философия и религия на студентите по педагогика в ЮЗУ. Ежегодният благотворителен базар за хората в нужда е едно от най-вълнуващите събития в нейната деятелност, а стотици са тези, които участват в него. Повече може да прочетете тук.

Нови книги на пазара

„Религиозни институции и национална идентичност на Балканите (XIX-XX век)“

Сборникът „Религиозни институции и национална идентичност на Балканите (XIX-XX век) на Института за балканистика с Център по тракология „Проф. А. Фол“ при Българската академия на науките е посветен на 150-годишнината от учредяването на Българската екзархия. Включените в него студии и статии на четиринайсет български и двама чужди автори представят богата палитра от изследователски проблеми с амбицията да допринесат за попълване на „белите полета“ в тази сложна, противоречива и многопластова тема с нови извори, исторически факти и непредубедени научни интрепретации. Изданието може да бъде поръчано тук.

„Митрополитският храм „Св. Стефан“ в Несебър и неговият художествен кръг: културен контекст, интертекстуалност и интервизуалност“

Това изследване се занимава с четири основни проблема: 1. с Логоса в неговата цялост, т.е. отвъд елементарната връзка между образ и надпис, и връзката му с адресата и средата и от гледна точка на модерните понятия за интервизуалността и интертекстуалността; 2. с Новата митрополия („Св. Стефан“) на Несебър и нейния художествен кръг като пример за високо изкуство по българските земи в края на XVI и XVII в., вписани в широк балкански контекст; 3. с културната история на Несебър през османския период, прибавяйки нови непубликувани надписи и извори, които да спомогнат за реконструкцията на миналото по Южното ни Черноморие, както и 4. се опитва да докаже съществуването и използването на ерминия от типа на Данииловата на Балканите още през XVI в. Книгата може да бъде поръчана тук.

Нов албум за светите братя Кирил и Методий

Кирило-методиевският научен център към БАН и Държавният културен институт към министъра на външните работи представиха, по повод празника Успение на св. Методий на 6 април, двуезичния албум „Кирил и Методий. Образи. Памет. Идентичност” / „Cyril and Methodius. Images. Memory. Identity“. Трудът е изготвен от В. Желязкова и Д. Найденова в рамките на Националната научна програма „Културно-историческо наследство, национална памет и обществено развитие“, издание на КМНЦ при БАН.

Това е уникално издание, посветено на светски изображения на св. Кирил и Методий – образци на фалеристиката, нумизматиката, филателията, вексилологията. Репродуцираните в албума ордени и медали, монети и банкноти, марки, знамена и монументални паметници имат специално място в „културата на паметта“. Те са свидетелство за културната политика на различни държави в процеса на формиране на колективната идентичност.

Първата копка за издигането на нов православен храм

В свищовското село Хаджидимитрово днес бе направена първа копка за издигането на нов православен храм, съобщиха от Общината. Богослужебното последование бе водено от Негово Високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий, който извърши полагането на основите и благослови богоугодното дело. Специални гости на събитието бяха кметът на община Свищов д-р Генчо Генчев, председателят на Общински съвет – Свищов д-р Кристиян Кирилов, архиерейският наместник отец Руслан Личев, отец Михаил Миронов, общински съветници и жители на населеното място. Кметът на Хаджидимитрово Емил Тодоров изрази своята радост и удовлетворение от стартирането на дългоочакваното събитие, като благодари на всички оказали подкрепа и съдействие за реализирането му.

Изложба, която може да посетите

Изложбата „Четивото за миряни в късното Средновековие (ХIV-ХVIII век)“ може да бъде видяна в Българската академия на науките до 15-и април 2022 г. Експозицията е подготвена от екип от учени, специалисти по Стара българска литература от Института за литература към БАН, с ръководител доц. д-р Нина Гагова. Илюстрираните с документален снимков материал постери разкриват любопитни аспекти на функциите и стойността на словото в контекста на християнската култура. Изложбата съдържа малко известна за неспециалистите информация за създаването и разпространението на средновековните книги, за отделни автори и преписвачи, за личната библиотека на цар Иван-Александър, за читателските интереси на образованите жени през Средновековието, за новите авторски сборници от ХVIII в. и други интересни теми. За повече информация тук.

Да помогнем на едно неделно училище

Отец Димитър, енорийски свещеник в с. Лешница, отправи призив за дарения за възстановяване и реставрация на неделното училище, намиращо се в близост до храма „Св. Марина“ в селото. Отецът е решил да възстанови предишния блясък на неделното училище, а реновирането на някогашното школо е и негова дългогодишна мечта. Кампанията за дарения и идея за реновиране е започната преди две години. От тази година енорийският храм е в официално владение на имота на неделното училище и именно през тази година започва активна дейност за събиране на дарения за възстановяването на училището.

Излезе брой 3 на „Богословски вестник“

Излезе мартенският брой 3 на периодичното издание „Богословски вестник“. В новия брой на вестника основно място намира темата за празника Благовещение, като е поместено слово на св. Йоан Кронщадски. Друга основна тема в мертенския брой е темата за войната и християнското разбиране за венните конфликти. В рубриката „Академични новини“ ще прочетете подробно за докторската защита на д-р Ваня Карчина, състояла се на 18 март. Също така ще откриете информация за новия сборник на Кирило-Методиевския център към БАН. Броят може да прочетете тук.

Нов брой на списание „Светодавец“

През миналата седмица излезе новият априлски брой на православното списание „Светодавец“. Основна тема в броя е мирът, както духовен, така и този в обществото. Разбира се в брой 4 на списанието може да прочетете и интервю за една прекрасна изложба на рисунки и фотографии, състояла се в зала „Средец“ в началото на месец април. Броят може да прочетете тук.

Нов брой на покаста „Духовни полета

Уважаеми читатели, в Петата неделя на Великия пост, посветена на св. Мария Египетска говорим в нашия подкаст за покаянието, вярата, подвизите на светиите и предстоящите големи празници, свързани с Христово Възкресение. Защо подвигът на св. Мария е толкова голям? Защо Църквата оказва специално внимание на нейния живот? Защо е важно да се изповядваме и причастяваме редовно? На тези и много други въпроси ще откриете отговор в новия епизод на нашия подкаст „Духовни полета“. Подкастът може да слушате понеделник, сряда и петък от 10:30 часа в ефира на епархийското радио на Софийска св. митрополия – „Епархийски глас“.

Такива бяха новините от страната, в информационния поток на сайта „Добротолюбие“. Разбира се, подробно за живота на Българската православна църква може да се информирате от официялния сайт на Св. Синод, както и от сайтовете на митрополиите на БПЦ-БП. Нас пък може да последвате в социалната мрежа Facebook (тук), където да получавате повече информация не само за живота на Българската православна църква, но и духовни текстове и материали.

За Ангел Карадаков

Виж още

Информационен бюлетин на сайта „Добротолюбие“ за периода 12-18 декември

Уважаеми читатели, представяме ви седмичния информационен бюлетин на сайта „Добротолюбие“, с който в началото на ...