Начало / Uncategorized / Доброволци с благотворителна кампания за най-стария православен храм в Ямбол

Доброволци с благотворителна кампания за най-стария православен храм в Ямбол

От няколко години доброволци в Ямбол събират с кампания средства за ремонт на най-стария православен храм в града – „Св. Троица“, съобщава БТА.

Поредната им инициатива ще е на големия християнски празник Вход Господен в Йерусалим – 17 април. В двора на църквата ще се състои благотворителен базар с хранителни изделия и ръчно изработени сувенири. Средствата от продажбите ще постъпят по сметката на храма.

Близо 140-годишната църква се нуждае от спешен ремонт на камбанарията и покрива.

Много от стенописите вече са съсипани от влагата. Спасяването на храма от разруха се е превърнало в кауза за 22-годишната Магдалена Хаджиева и 29-годишния Васко Стоянов, разказаха двамата за БТА.

Пътят към храма

Васко подема кампанията през 2018 г., когато за първи път влиза в църквата „Св. Троица“. Виждайки състоянието ѝ, решава да организира благотворителен базар. Идеята му бързо намира съмишленици. Започват да постъпват и дарения по сметката на храма.

„Възрастен господин от София, който пожела анонимност, преведе 5000 лева. Обеща и да закупи специалната боя от естествени материали за реставриране на иконите“, разказва доброволецът.

Магдалена също е сред първите доброволци. Споделя, че на досегашните базари за църквата всеки помага с отворено сърце.

„Понякога се включват хора напълно спонтанно. Когато нещо е добро, няма нужда някой те убеждава, просто ти идва отвътре да го направиш“, казва тя. Според нея обаче младите хора днес не са много обърнати към вярата.

Първите благотворителни базари в ямболската църква „Св. Троица“ също са само кулинарни. Бисквитка с обявена цена 50 ст., дарител закупува за две хиляди лева, спомнят си доброволците към храма.

Паметник на културата

Според исторически сведения църквата „Св. Троица“ в Ямбол датира от 17-и век, като тогава е била вкопана в земята. След учредяването на Българската екзархия на мястото ѝ се издига нова църква през 1871 година. По време на Руско-турската война тя е опожарена от оттеглящите се османски войски. Съградена е отново през 1884 година. Стенописите са дело на майстори от Тревненската школа. Църквата е обявена за паметник на културата.

По разчети на църковното настоятелство за ремонта са необходими 70 хил. лева. Благодарение на кампанията по сметката на храма вече са събрани 60 хил. лева. И докато доскоро успехът е „на крачка“, сега инфлацията и поскъпването на строителните материали отново ги „отдалечава“ от необходимата сума за ремонта. Въпреки това, доброволците вярват, че отново ще откликнат много хора по време на базара и по храмовата сметка:

BG32SOMB91301046965401 Общинска банка АД.

За Ангел Карадаков

Виж още

Абсолвентите от Православния богословски факултет на ВТУ получиха дипломите си за завършено висше образование

В деня, в който православната църква почита преподобния Теодосий Търновски дипломите си за завършено висше ...