Начало / Uncategorized / Затвориха църквата в с. Манастир след силното земетресение край Провадия

Затвориха църквата в с. Манастир след силното земетресение край Провадия

Сериозни щети нанесе земетресението от 4 април тази година на църквата „Света Петка” в провадийското село Манастир, каза за Радио Варна кметът на селото Николай Стоянов.

Храмът „Света Петка” е строен и осветен през 1885 година, досега са правени само частични ремонти. За Великденските празници ще остане заключен, защото според експерти е опасно влизането в него, а местните жители се притесняват, че ще останат без църква, защото няма откъде да се вземат пари за ремонт.

При последното преброяване на населението стана ясно, че в момента в село Манастир живеят около 450 души, но повечето често са зад граница, за да изкарват прехраната си, разказа кметът Николай Стоянов.

Преобладаващо е българското население, следвано от жители от турски произход, роми, а отскоро и копанари. Хората са свикнали да ходят на църква, особено по празници, когато от Провадия идва свещник, споделя Стоянов. Сега Църковното настоятелство се събира, за да реши какво ще прави оттук нататък – надяват се на финансова подкрепа от Варненската митрополия и община Провадия, но опасенията са, че ще трябват много пари.

Сред пострадалите от земетресението са и 6 къщи на местни жители, с напукани стени и мазилки, каза още кметът на Манастир. Собствениците са подали опис на щетите до община Провадия, но дали ще получат финансова помощ и каква, кметът не можа да каже. Щети има и по още една сграда, която е пристройка към кметството.

Сега кметът и Църковното настоятелство ще трябва да решат как да възстановят църквата „Света Петка”. „Към момента няма да обявяваме дарителска сметка, но се обръщаме с молба към всички родолюбиви българи за помощ, за да възстановим този храм, който е на повече от 130 години.” , отправя апел кметът на село Манастир Николай Стоянов.

За Ангел Карадаков

Виж още

Представители на различни институции ще дарят време в кампания в дома за стари хора в Благоевград

Хора от различни сфери се включват в кампанията „Дари време“ в дома за възрастни хора ...