Начало / Uncategorized / „Четиво за миряни в късното Средновековие“ – изложба в БАН разказва какво чете средновековният човек

„Четиво за миряни в късното Средновековие“ – изложба в БАН разказва какво чете средновековният човек

Изложбата „Четивото за миряни в късното Средновековие (ХIV-ХVIII век)“ може да бъде видяна в Българската академия на науките до 15-и април 2022 г.

Експозицията е подготвена от екип от учени, специалисти по Стара българска литература от Института за литература към БАН, с ръководител доц. д-р Нина Гагова. Илюстрираните с документален снимков материал постери разкриват любопитни аспекти на функциите и стойността на словото в контекста на християнската култура.

Изложбата съдържа малко известна за неспециалистите информация за създаването и разпространението на средновековните книги, за отделни автори и преписвачи, за личната библиотека на цар Иван-Александър, за читателските интереси на образованите жени през Средновековието, за новите авторски сборници от ХVIII в. и други интересни теми.

Могат да бъдат видени страници от ръкописи (от Песнивеца на цар Иван Александър до Неделника на св. Софроний Врачански) с образци от различни типове украси и почерци, илюстрации на различни теми, ктиторски портрети на владетели и техните съпруги, а също множество икони и фрески с различни сюжети.

Съставителите на експозицията запознават посетителите с космографските и географско-етнографските представи на Средновековието, с медицинските познания и препоръките за профилактика и здравословен живот, с представите на хората от онази епоха за отвъдния свят, за чудесата на светците, за историята и ползата от нея, за света на животните от далечни екзотични земи, за предсказването на бъдещето. Тематичният диапазон на средновековното четиво за миряни се оказва изненадващо широк и интересен.

Идеята на експозицията е да се направи обзор на репертоара на четивата между ХIV и ХVIII в. и тематично да видим от какви текстове, какви представи за света, за различни области на живота, се създават, отбеляза при откриването в БАН доц. д-р Нина Гагова.

За повече информация тук.

За Ангел Карадаков

Виж още

Беседа за духовния живот на православния християнин – смъртта

В столичния храм „Св. Андрей Първозвани“ продължават беседите от цикъла – „Духовният живот на православния ...