Начало / Uncategorized / Днес ще бъде представен албумът „Кирил и Методий. Образи. Памет. Идентичност“ в БАН

Днес ще бъде представен албумът „Кирил и Методий. Образи. Памет. Идентичност“ в БАН

Кирило-методиевският научен център към БАН и Държавният културен институт към министъра на външните работи ще представят по повод празника Успение на св. Методий на 6 април от 17.30 ч. в галерия „Мисията“, София, ул. „Алфред Нобел“ 2 двуезичния албум „Кирил и Методий. Образи. Памет. Идентичност” / „Cyril and Methodius. Images. Memory. Identity“.

Трудът е изготвен от В. Желязкова и Д. Найденова в рамките на Националната научна програма „Културно-историческо наследство, национална памет и обществено развитие“, издание на КМНЦ при БАН.

Това е уникално издание, посветено на светски изображения на св. Кирил и Методий – образци на фалеристиката, нумизматиката, филателията, вексилологията. Репродуцираните в албума ордени и медали, монети и банкноти, марки, знамена и монументални паметници имат специално място в „културата на паметта“. Те са свидетелство за културната политика на различни държави в процеса на формиране на колективната идентичност.

Тяхното послание отразява променящите се мотиви в интерпретацията на Кирило-Методиевото дело в дългия хронологически отрязък от средата на XIX в. до наши дни, в един огромен географски ареал – от Европа до Югоизточна Африка и Северна Америка.

Изданието още веднъж показва кирило-методиевската традиция като основен стълб на националната идентичност на българите и на други европейски народи, превърнала се в символ на диалога и разбирателството в обединена Европа.

За Ангел Карадаков

Виж още

Семинар за дигитализацията на църковното историческо наследство

На 20 май 2024 г. от 13.00 ч. в зала 8 на Богословския факултет ще ...