Начало / Uncategorized / Великотърновският митрополит Григорий благослови първата копка за издигането на нов православен храм в село Хаджидимитрово

Великотърновският митрополит Григорий благослови първата копка за издигането на нов православен храм в село Хаджидимитрово

В свищовското село Хаджидимитрово днес бе направена първа копка за издигането на нов православен храм, съобщиха от Общината, предава агенция Фокус.

Богослужебното последование бе водено от Негово Високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий, който извърши полагането на основите и благослови богоугодното дело. Специални гости на събитието бяха кметът на община Свищов д-р Генчо Генчев, председателят на Общински съвет – Свищов д-р Кристиян Кирилов, архиерейският наместник отец Руслан Личев, отец Михаил Миронов, общински съветници и жители на населеното място. Кметът на Хаджидимитрово Емил Тодоров изрази своята радост и удовлетворение от стартирането на дългоочакваното събитие, като благодари на всички оказали подкрепа и съдействие за реализирането му.

Средствата за строежа на новата църква, която ще носи името „Свети Архангели“ са събрани от дарения по сметката на църковното настоятелство, а кметът на населеното място изрази надежда, че добри хора ще да продължат да даряват, за да може храмът да бъде спокойно и докрай изграден.

Той не пропусна да благодари на отец Руслан Личев за инициативността и подкрепата, на митрополит Григорий за благословението, и на Общината и общинското ръководство, които също подпомагат градежа на църковния храм.

Датата 5 април ще остане паметна за жителите на Хаджидимитрово, които години наред напразно очакваха да бъде ремонтирана старата църква в селото – „Св. Архангел Михаил“.

Редица обстоятелства възпрепятстваха ремонтните дейности на стария храм, но младият и инициативен кмет на населеното място намери решение като предприе стъпки по изграждането на нов. Емил Тодоров подчерта, че няма да се откаже от възстановяването на полуразрушената църква, но на този етап всички усилия ще бъдат насочени към възможно най-бързото изграждане и отваряне вратите на новия храм „Свети Архангели“.

За Ангел Карадаков

Виж още

Храмът „Свети Николай” във Велико Търново се нуждае от спешен ремонт

Една от емблемите на Велико Търново – храмът „Свети Николай” построен през 1836 г. от майстор Колю Фичето се нуждае ...