Начало / Uncategorized / Над 200 нуждаещи се получават топла храна в благоевградския храм „Св. Николай Чудотворец“

Над 200 нуждаещи се получават топла храна в благоевградския храм „Св. Николай Чудотворец“

Над 200 нуждаещи се хора, включително и три украински семейства, получават топла храна в кухнята за бедни към благоевградския храм „Св. Николай Чудотворец“. Няколко са вече украинските семейства, потърсили помощ от църковното настоятелство, съобщава БНР.

Всяка неделя вярата в доброто и ароматът на топла храна събира стотици хора в кварталния храм, където отец Светослав Кючуков успя да създаде една истинска духовна общност. Немалка е заслугата и на съпругата му Мирела, по чиято идея се създава кухнята за бедни, подпомагана от десетки дарители. Тя е и ръководител на Православния център в Благоевград, преподава философия и религия на студентите по педагогика в ЮЗУ.

Ежегодният благотворителен базар за хората в нужда е едно от най-вълнуващите събития в нейната деятелност, а стотици са тези, които участват в него.

Мирела Кючукова признава с тъга, че очаква потокът към кухнята за бедни да се увеличи заради кризата и растящите цени на всичко. Но е убедена, че хората ще продължат да отделят и от малкото, което имат, за тези, които нямат.

Три украински семейства – жени и деца, са потърсили помощ в храма „Свети Никола“, като са заявили готовност да бъдат доброволци в приемането на даренията и приготвянето на храната. Тази неделя те за първи път ще са част от общността.

Семействата от Украйна приемат църквата като свой временен духовен дом, а Мирела е впечатлена от снимките, на които се виждат техните храмове. И натрапчиво в съзнанието ѝ се приютява мисълта за преноса на православна култура през вековете.

За Ангел Карадаков

Виж още

Нова книга с богословски изследвания по Християнска етика на проф. д-р Иван Панчовски излезе от печат

Нова книга с богословски изследвания по Християнска етика на проф. д-р Иван Панчовски излезе от ...