Начало / Uncategorized / Пролетен излет до два по-малко познати манастири до София

Пролетен излет до два по-малко познати манастири до София

Около българската столица има множество малки манастири, известни още от времето на средновековието като „Софийската Света Гора“.

Те са около 40 на брой, но само в малко от тях са запазени храмовите постройки от времето на основаването им. Повечето манастири са обновени в по-ново време.

Днес тези скромни, но живи духовни средища се посещават от поклонници и преди всичко от софиянци, бягащи от суматохата на големия град.

Чепинският манастир „Свети три Светители“, посветен на Св. Василий Велики, Св. Григорий Богослов и Св. Йоан Златоуст, е един от малкото манастири в България, които са издигнати в равнинна местност, а не в планина. Мястото не е избрано случайно – на близо се е намирала тракийска надгробна могила, чиято сводеста гробница е била използвана от монасите за постница. Сегашните сградите са от началото на 20 век.

Манастирът „Св. Йоан Рилски“ край село Курило, днес квартал на град Нови Искър, датира още от Първото българско царство. Разрушен в началото на османското владичество е възстановен в края на 16 век, от когато са и стенописите в храма, дело на известния живописец Пимен Зографски.

Снимки: Владимир Владимиров

Източник: БНР

За Ангел Карадаков

Виж още

Четвърта Неделя на Великия пост – Св. Йоан Лествичник

 Някак си странно е да се признае, че за автора на една от най-разпространените и ...