Начало / Информационен бюлетин / Информационен бюлетин на сайта „Добротолюбие“ за периода – 29 март – 4 април

Информационен бюлетин на сайта „Добротолюбие“ за периода – 29 март – 4 април

Уважаеми читатели, предлагаме ви седмичният информационен бюлетин на сайта „Добротолюбие“ за период 29 март – 4 април. 

Българският патриарх Неофит се срещна с премиера на Черна гора

През изминалата седмица Негово Светейшество Българският патриарх Неофит прие на официална среща премиерът на Черна Гора г-н Здравко Кривокапич, който е на визита у нас. По време на приема премиерът на Черна гора изтъкна традиционно добрите отношения между България и страната му, като допълни, че Православната вяра е част не само от сърцето на българския, но и на черногорския народ. Той обърна внимание на Светейшия патриарх върху делата и живота на блаженопочившия Черногорски митрополит Амфилохий, който се престави пред Бога през 2020 г. Премиерът на Черна гора сподели на Предстоятеля на Българската православна църква, че митрополит Амфилохий бе богатство за цялата църква. 

Масово св. Кръщение ще бъде извършено във Варненска епархия

След прекъсване заради пандемията, отново се възражда традицията за масово кръщение в Голямата базилика, в старопрестолна Плиска. Тайнството ще бъде отслужено на 30 април от Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. Денят не е случайно избран. Той е в навечерието на успението на свети Цар Борис I Покръстител – 2 май. Това съобщават от Община Каспичан, която съвместно с Варненска и Великопреславска митрополия организира духовния празник и ще приема записвания на кандидатите за свето кръщение до 21 април. Масови кръщенета в Голямата базилика на първата българска столица се извършват от 2014 г. Повече може да прочетете тук.

Дарения за Украйна

На 20 март в храм „Св. Апостол Андрей Първозвани“ в София се проведе благотворителен базар, средствата от които ще бъдат използвани за бежанците от Украйна, настанени в защитените жилища на Фондация „Конкордия България“. „Събраните средства са 1800 лева и те ще бъдат използвани за украинските семейства, които са настанени при нас. Престоят за един ден на един човек при нас струва 50 лева, което включва престоя, режийните разходи“, каза Юлия Йорданова, мениджър Фондонабиране във Фондация „Конкордия“. Освен подслон предлагат топла храна и психологическа подркепа: „За децата сме се организирали да им предоставим занимания, игри. До момента при нас са минали 29 души. Различно е, динамична е ситуацита, някои остават за няколко нощувки, други пренощуват само една две нощи и се отправят по-нанатък по пътя си“, допълни за предаването „Рано в неделя“ Юлия Йорданова.

Строеж и възобновяване на няколко православни храма

С бюджет от 64 800 000 лева ще разполага община Монтана през тази година. Общинският съвет прие бюджета на общината за тази година. Община Монтана започва с бюджет от 64,8 милиона лева, докато миналата година започна с 58,9 милиона лева. Държавната субсидия за община Монтана е около 41 милиона лева, а останалото са собствени приходи на общината. За капиталови разходи в бюджета са предвидени 1,45 милиона лева, а за чистота – 5,41 милиона лева. В бюджета са предвидени 250 000 лв. за изографисване на новопостроения храм „Свети Дух“ в Монтана.

Едно от най-важните решения по време сесията на Общинския съвет в Стамболийски миналата седмица бе промяната на УПИ, в което попада строежът на новата църква в града. Градежът е започнал преди повече от 20 години, но е бил спрян на груб строеж. „Промяната на УПИ е важна, защото всички разрешителни за градежа на храма са изтекли и трябва да се извадят нови. За да продължи строежа, имотът трябва да бъде прехвърлен на Църквата. Това може да се случи, ако храмът бъде изваден от общото УПИ, в което попада заедно с лятното кино и парка до него. Като самостоятелен терен имотът със строежа вече може да се прехвърли на Църквата и след това Пловдивската митрополия ще може да отпусне средства за градежа”, каза кметът на общината Георги Мараджиев. Той допълни, че с предоставянето храма на Църквата ще бъде избегната и всякаква вероятност някой следващ кмет в бъдеще да промени предназначението на обекта и от храм да стане нещо друго.

На редовната сесия на Общинския съвет в Мездра бе взето решение за изработването на Подробен устройствен план за построяването на православен параклис. Храмът ще се намира в с. Злидол, а местните общинари решиха строежът да започне след създаването на План за застрояване на поземлен имот в м. Ковачев лаг в землището на селото за промяна предназначението на земеделска земя в урбанизирана територия. Досега от 27-те села в община Мездра само 3 бяха без православен храм – Зли дол, Очиндол и Цаконица.

Благотворителни инициативи в помощ на православни храмове

Благотворителна изложба с концерт в подкрепа на църквата „Св. Харалампий“ в село Храбрино, организира семейство Таня и Александър Бобчеви, настоятели на храма. Събитието ще се състои в кметството, което подкрепя усилията на местните хора, започнали още в края на миналата година акция за набиране на средства за църквата. Тя е изградена през 1852 година на място, дарено от семейство Станоеви и баба Магда, а в двора на църквата е било построено и едно от първите светски училища в региона. Включват се близо 30 художници. Ще има писнат големите гайди от Асеновград, а музикалната програма включва и изпълнения на хор „Гаудеамус“ , Веселин Койчев трио и етно музика, каза Бобчева в предаването „Ден след ден“ на Националното радио.

Дарителска кампания събира средства за нова камбана на местния православен храм „Свети Йоан Кръстител“ в мездренското село Брусен. Идеята е на отеца, който служи в църквата, каза кметът на селото Георги Николов. „Нашата църква е построена преди 20 години. Хубав параклис, поддържан, посещава се все повече от всякакви хора. Случи се така, че камбаната е падала веднъж и се е пукнала. Отецът, който служи в църквата предложи да си закупим нова камбана. Веднага започнахме инициатива. Събираме дарения и хората се отзовават“, казва кметът Георги Николов. Даренията за нова камбана на църквата се събират при клисарката Красимира Ангелова или в кметството на село Брусен, добави Георги Николов.

Жителите на ямболското село Безмер се надяват да посрещнат този Великден с камбанен звън и богослужение. Със събрани от дарения средства в момента се ремонтира покрива на храма. За около година от дарения са събрани над 15 000 лева и с тях ще бъде ремонтиран течащият покрив и ще бъдат спасени стенописите на църквата „Света София“, поясни кметът на Безмер Росен Русев: „Макар сега цените да растат ежедневно. По сегашните сметки сме убедени, че ще стигнат за цялостен ремонт на покрива плюс смяна на керемидите“. Храмът „Св. София“ в Безмер и построен преди близо 90 години, като до момента не се е налагал основен ремонт, но сега и куполът се нуждае от укрепване. Затова и набирането на средства ще продължи. „Мисля, че когато става въпрос за православния ни храм, всеки е отворен да даде нещо от себе си“, каза още Росен Русев.

Нов епизод на рубриката „Нашата вяра“

През изминалата седмица публикувахме в сайта нов епизод от рубриката „Нашата вяра“, която се реализира по текстове от едноименната книга на архим. Серафим Алексиев. В този епизод представяме чудото, което Господ Иисус Христосправи  изцелявайки сина на един царедворец. 

Нов подкаст

И накрая на нашия информационен бюлетин, радостни сме да съобщим, че подкаста ни вече се излъчва и по епархийското радио на Софийска митрополия – Епархийски глас. Всеки понеделник от 10:30 часа, с повторения в сряда и петък по същото време. Последния брой може да чуете по-долу, е по-късно днес очаквайте и най-новия брой на подкаста ни.

Такива бяха новините от страната, в информационния поток на сайта „Добротолюбие“. Разбира се, подробно за живота на Българската православна църква може да се информирате от официялния сайт на Св. Синод, както и от сайтовете на митрополиите на БПЦ-БП. Нас пък може да последвате в социалната мрежа Facebook (тук), където да получавате повече информация не само за живота на Българската православна църква, но и духовни текстове и материали.

За Ангел Карадаков

Виж още

Информационен бюлетин на сайта „Добротолюбие“ за периода 12-18 декември

Уважаеми читатели, представяме ви седмичния информационен бюлетин на сайта „Добротолюбие“, с който в началото на ...