Начало / Uncategorized / Община Монтана отпуска средства за изографисването на храма „Свети Дух“ в града

Община Монтана отпуска средства за изографисването на храма „Свети Дух“ в града

С бюджет от 64 800 000 лева ще разполага община Монтана през тази година. Общинският съвет прие бюджета на общината за тази година, съобщава БТА.

Община Монтана започва с бюджет от 64,8 милиона лева, докато миналата година започна с 58,9 милиона лева. Държавната субсидия за община Монтана е около 41 милиона лева, а останалото са собствени приходи на общината. За капиталови разходи в бюджета са предвидени 1,45 милиона лева, а за чистота – 5,41 милиона лева.

В бюджета са предвидени 250 000 лв. за изографисване на новопостроения храм „Свети Дух“ в Монтана.

Изографиването на храма започна още през миналата година, като църквата посрещна вярващите на Пасха  с нови стенописи. Сцената от Слизането на Христос в ада е завършена и може да бъде видяна високо отляво над църковния иконостас. 

Храмът е във втори етап на стенописи. Изображенията на светците и библейските сцени са завършени върху северната стена, в момента се работи по южната. По проект община Монтана инвестира за миналата и по-миналата година общо 500 хиляди лева за стенописите на най-голямата си църква.

Снимка: БНР

За Ангел Карадаков

Виж още

В памет на Българския патриарх Неофит – брой на списание „Светодавец“

Уважаеми читатели, представяме ви новия брой на списание „Светодавец“, посветен на Българския патриарх Неофит. Говорим ...