Начало / Uncategorized / Преподобни Йоан, епископ на Манглиси

Преподобни Йоан, епископ на Манглиси

На 28 март Православната църква чества празника на св. Йоан, епископ на Манлиги. 

Според достигналото до нас житие на св. Йоан (Саакадзе) от Манглиси е роден през 1668 г. Със своите изключителни добродетели св. Йоан бързо бил ръкоположен за йеродякон и йеромонах, а скоро след това и за епископ на Маглиси. 

През 1724 г. св. Йоан заминава от духовната пустиня Давит-Гареджи за Дербенд, Дагестан, където построява дървен храм и започва да проповядва християнската вяра на местните хора. Той мисионерствал там с още единадесет благочестиви духовници.

Смиреният живот на св. Йоан и чудесата, които той извършил, привлекли вниманието на иноверните и дори управниците на страната обърнали внимание на неговата неуморна евангелска дейност. 

По същото това време грузинският цар Вахтанг VI (1703-1724 г.) и руският цар Петър Велики водят кореспондеция за евангелизацията по Каспийското крайбрежие. И двамата царе осъзнават важността на проповедническата дейност на св. Йоан и щедро допринасят за неговите усилия. С тяхна помощ св. Йоан построил църква в чест на Рождество Богородично и друга в чест на света великомъченица Екатерина. 

През 1737 г. св. Йоан оставя своите ученици в Дагестан и се отправя към Астрахан, близо до мястото, където Волга се влива в Каспийско море. Там той построява църква в чест на св. Йоан Богослов, която през 1746 г. се преобразува в манастир. За игумен на тази света обите е издигнат архимандрит Герман, един от учениците на св. Йоан. 

Докато пребивавал в Астрахан св. Йоан открил, че множество етнически грузинци в град Кизляр в Осетия нямали църква, в която да отслужват своите богослужение. Поради тази причина той пътува до Кизляр и с помощта на свои сродници построява църква и отваря в близост до нея и семинария, в която да се подготвят духовници. 

На 28 март 1751 г. св. Йоан се преставя пред Бога в Кизляр на осемдесетгодишна възраст. Той е погребан в църквата, която построил. 

По-късно по заповед на цар Теймураз II (1744-1761 г.), мироточивите мощи на св. Йоан са пренесени в Тбилиси и положени в катедралата Сиони, пред Манглийската чудотворна икона на Божията Майка. 

Превод: Ангел Карадаков 

Източник: oca.org

За Ангел Карадаков

Виж още

Стана ясна програмата по провеждането на Патриаршеския избирателен събор и интронизацията на Българския патриарх

Стана ясна програмата по провеждането на Патриаршеския избирателен събор и интронизацията на Българския патриарх, която ...