Начало / Uncategorized / Информационен бюлетин на сайта „Добротолюбие“ за периода – 22-28 март

Информационен бюлетин на сайта „Добротолюбие“ за периода – 22-28 март

Уважаеми читатели, предлагаме ви седмичният информационен бюлетин на сайта „Добротолюбие“ за период 22-28 март. 

Започваме с водещата международна и световна тема – войната в Украйна. У нас продължават да се събират средства в помощ на бежанците и за изпращането на хуманитарна помощ към Украйна. В две свои послания от последната седмица Негово Светейшество Българския патриарх Неофит говори за войната. На Благовещение той каза: „Особено усърдно и съкрушено изпросваме майчинското й застъпничество (на Пресвета Богородица бел. ред.) в последните дни, когато пред очите ни е цялата сила на злото, противопоставило един срещу друг два братски православни народа – в братоубийствена война, която вече месец отнема живота на безброй невинни жертви и руши граденото със столетия православно единство на братя по вяра и род, заплашвайки с унищожение целия свят“.

На Неделя Кръстопоконна в своето обръщение той отново призова: „Нека в този ден от Великия пост, заедно с поклонението си пред Животворящия Кръст Господен, сведем глави и пред трагедията на украинския народ и заедно да измолим от Господа и Неговата Пресвета майка и Небесна царица Богородица скорошно прекратяване на продължаващата вече втори месец братоубийствена война, мир и утешение за всички страдащи и вечен покой за невинните жертви на този военен конфликт“.

Възстановителни дейности в Черепишкия манастир и бившата Семинария

През изминалата седмица официално започнаха възстановителните дейности по църквата „Св. Климент Охридски“, намиращ се в непосредствена близост до сградата, където се е помещавала Софийската семинария по времето на социализма. 

През годините храмът бе силно повреден, заради лошите метеорологични условия в района на Черепишкия манастир. „Това е едно място, което по много и различни причини беше изоставено вече няколко десетилетия и всички виждаме резултата от това. Доста време се говореше за предприемането на нещо, макар и частично, за да се спаси този храм. Храмът, в който са се молили и са се учили на богослужение много випуски на духовната семинария и стотици свещеници и архиереи, са излезли от това място. С Божията помощ започваме тази инициатива в днешния ден“, каза Врачанският митрополит Григорий. 

Ученици от Средно училище „Св. Климент Охридски“ в Зверино се включиха в инициатива за пример на доброто и възпитаване в нравствени и граждански ценности. Помогнаха за ремонта на Черепишкия манастир „Успение Богородично“. С личния си пример младите хора показаха, че доброто променя света.

Докторска защита в Богословския факултет на СУ  „Св. Климент Охридски“

Докторската защита на Ваня Величкова Карчина на тема: „Християнската любов към ближния в съвременния секуларен контекст: проблеми и предизвикателства“, се проведе на 18 март 2022 г. в осма аудитория на факултета (подробности тук). Фокус на академичното изследване е търсенето на причините, довели до промяната в традиционната християнска добродетел, а именно – любовта към ближния – в контекста на българското общество през последните три десетилетия. Членовете на журито откроиха добрия авторов стил на писане, който улеснява разбирането и допринася за яснотата на изложените тези.  Ваня Карчина е професионален бакалавър по здравни грижи (1989), бакалавър по богословие на СУ и магистър в програмата „Вяра и живот“ при СУ (2014-2016). Тя има дългогодишен опит в сферата на здравеопазването и социалните грижи, който формира у нея траен интерес към избраната проблематика.

Чуждестранни ученици в Софийската семинария

Ученици от Италия, Нидерландия, Франция и Турция, участващи в международната програма за ученически, учителски и студентски обмен посетиха Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, съобщиха от духовното училище. Учениците бяха водени от Данко Калапиш, директор на 107 ОУ „Хан Крум“, който е един от домакините по програмата Еразъм+. Учениците посетиха храма, библиотеката и училището като се запознаха с историята и съвременното обучение на тяхните връстници.

Благотворителен базар

Малки и големи си подадоха ръка в името на красивото и доброто. Преди броени дни в Православния център в Благоевград се състоя пролетна работилница. С много любов, търпение, усмивки и доза сръчност, участниците изработиха красиви великденски венци и декорации. Творческото ателие премина под ръководството на Анелия Зайкова. На 23 март от 18 часа в Православния център се проведе втора работилница. Тогава се аранжираха живи цветя. Всички изработени украси бяха подготвени за благотворителния базар на 25 март – Благовещение, който се проведе пред храм „Въведение Богородично“. Повече може да прочетете тук.

Развива се поклонническия туризъм в Гърция

Две години след започването на пандемията и налагането на строги ограничителни мерки, които спряха много от пътуванията по света, Министерството на културата и службата за поклонничество към Св. Синод на Гръцката църква координират своите действия за стимулиране и развитие на поклонничеството и поклонническия туризъм през 2022 г. От Министерството на туризма в южната ни съседка казват за медиите, че правителството в Гърция залага много на поклонническия туризъм в страната и стимулира международното и вътрешно туристическо движение.

Нов епизод на рубриката „Нашата вяра“

През изминалата седмица публикувахме в сайта нов епизод от рубриката „Нашата вяра“, която се реализира по текстове от едноименната книга на архим. Серафим Алексиев. В този епизод представяме чудото, което Господ Иисус Христос изцелявайки 38-годишния разслаблен. 

Нов подкаст

И накрая на нашия информационен бюлетин, радостни сме да съобщим, че подкаста ни вече се излъчва и по епархийското радио на Софийска митрополия – Епархийски глас. Всеки понеделник от 10:30 часа, с повторения в сряда и петък по същото време. Последния брой може да чуете по-долу, е по-късно днес очаквайте и най-новия брой на подкаста ни.

 

Такива бяха новините от страната, в информационния поток на сайта „Добротолюбие“. Разбира се, подробно за живота на Българската православна църква може да се информирате от официялния сайт на Св. Синод, както и от сайтовете на митрополиите на БПЦ-БП. Нас пък може да последвате в социалната мрежа Facebook (тук), където да получавате повече информация не само за живота на Българската православна църква, но и духовни текстове и материали.

За Ангел Карадаков

Виж още

Неделя на Слепия

«Иди се умий в къпалнята Силоам, което значи: пратен.» (Йоан. 9:7) Едно забележително чудо с ...