Начало / Uncategorized / Патриарх Неофит: Кръстът Христов е част от живота и подвига на всеки един от нас

Патриарх Неофит: Кръстът Христов е част от живота и подвига на всеки един от нас

„Днес погледите ни отново са приковани към Голготския хълм, където е било извършено най-страшното престъпление в цялата човешка история – покушението над „Господа на славата“ (1 Кор. 2:8).

Кръстът, това най-позорно средство за смъртно наказание в древния свят, е избран да бъде ням свидетел на най-ужасяващото тържество на силите на злото. Осмян и опозорен, похулен от всички, на него увисва Този, чрез Когото е бил сътворен целият свят, без Когото „… не стана нито едно от онова, което е станало“ (Иоан 1:3), и Който – от любов към всички „… заради нас човеците, и заради нашето спасение слезе от небесата и се въплъти, … и стана човек“, както изповядваме в Символа на светата вяра“, казва в своето обръщение по повод днешната неделя Светейшия патриарх Неофит.

Предстоятелят на БПЦ казва още, че „с Христовата смърт и славно Възкресение смъртта е победена, защото тя няма дял в живота, а Кръстът, от символ на позора и оръдие на най-мъчителна смърт, се превръща във вечна слава на Господа и животворящ съсъд на божествената благодат, показвайки безсилието на всяка ненавист и злоба, насочени против Господа, на всяка злостна съпротива против Неговата вечна правда. От мига на славното Възкресение на Христа временно и привидно е вече и всяко друго тържество на злото в света. Защото Спасовата смърт освободи човешкия род от всяка власт на смъртта и Господ направи това тъкмо на Кръста – там, където то е било очаквано най-малко от всичко“.

„Вървенето след Господа, крайната цел на което е Възкресение и вечен живот, не е възможно без носенето на Кръста. Своя кръст носят както отделните човеци, така и цели народи. Своя кръст е носел столетия наред и нашият православен народ, а днес такава е участта на братския украински народ, който с непримиримост и достойнство преминава през горнилото на нечовешки страдания и изпитания – в своята борба за мирно и свободно съществуване. 

Нека в този ден от Великия пост, заедно с поклонението си пред Животворящия Кръст Господен, сведем глави и пред трагедията на украинския народ и заедно да измолим от Господа и Неговата Пресвета майка и Небесна царица Богородица скорошно прекратяване на продължаващата вече втори месец братоубийствена война, мир и утешение за всички страдащи и вечен покой за невинните жертви на този военен конфликт.

Безпределната Божия милост и любов, и силата на Кръста Христов да бъдат с всички нас, да ни укрепват в изпитанията и да даруват мъдрост и разум на всички човеци!“, казва още патриарх Неофит в своето обръщение. 

Източник: Официален сайт на Св. Синод

За Ангел Карадаков

Виж още

Беседа за духовния живот на православния християнин – смъртта

В столичния храм „Св. Андрей Първозвани“ продължават беседите от цикъла – „Духовният живот на православния ...