Начало / Uncategorized / Патриарх Даниил: Кръстопоклонна неделя е духовно насърчение за християните по средата на Великия пост

Патриарх Даниил: Кръстопоклонна неделя е духовно насърчение за християните по средата на Великия пост

Румънският патриарх Даниил отправи послание по повод Неделя Кръстопоклонна. В него той казва, че в тази неделя християните насочват своето внимание върху духовния смисъл на Кръста в техния живот.

„Разпъването на егоистичните страсти, за борбата с греха, чрез молитва и пост, чрез молитва и покаяние, чрез молитва и общение със Светите Тайнства. Промяната на егоистичната любов в смирена и щедра, жертвена любов“, казва в своето слово патриарх Даниил. 

По думите му Неделя Кръстопоклонна е насърчение на християните по средата на Великия пост. 

„По средата на Великия пост знакът на Светия Кръст се поставя в средата на храма, с което се показва, че това е знакът на Страданието, но и на Възкресението Христово. Този Христов кръст е част от живота на всеки постещ християнин“, казва патриарх Даниил. 

В края на своето послание патриарх Даниил призовава християните да разъждават върху връзката между Кръста и Възкресението с песнопението: „На Твоят Кръст се покланяме, Владико, и святото Твое Възкресение славим!“.

Източник: basilica.ro

За Ангел Карадаков

Виж още

Четвърта Неделя на Великия пост – Св. Йоан Лествичник

 Някак си странно е да се признае, че за автора на една от най-разпространените и ...