Начало / Uncategorized / Патриарх Неофит: Всичкото си упование възлагаме на Майката Божия

Патриарх Неофит: Всичкото си упование възлагаме на Майката Божия

„На нея, Всесветата Божия майка, и на нейния божествен Син възлагаме в тези дни цялото си упование – да смирят сърцата на воюващите, да даруват мъдрост на онези, от които зависи прекратяването на това трагично кръвопролитие, и да събудят повторно братската любов, свързвала изконно тези православни славянски народи, като даруват мир на изстрадалата украинска земя и на целия свят“, каза в своето обръщение за празника Благовещерие патриарх Неофит. 

Предстоятелят на Българската православна църква отправи своето послание във връзка с чествания днес празник Благовещение на Пресвета Богородица. Той казва в своето слово, че „значимостта на случилото се в деня на Благовещението и необратимите следствия от него за човешката история и за съдбата на цялото Творение обуславят единствеността и неповторимостта на това дивно събитие.

Затова днешният празник е толкова светъл и значим за паметта на светата Църква.

Защото без съгласието на Пресвета Богородица, без нейното решително „да“, не биха били възможни нито Рождеството по плът на Сина и Слово Божие, нито Неговото Благовестие и встъпването на човечеството в Новия Завет с Бога“.

Патриарх Неофит обърна отново внимание и върху войната в Украйна като каза: „Особено усърдно и съкрушено изпросваме майчинското й застъпничество (на Пресвета Богородица бел. ред.) в последните дни, когато пред очите ни е цялата сила на злото, противопоставило един срещу друг два братски православни народа – в братоубийствена война, която вече месец отнема живота на безброй невинни жертви и руши граденото със столетия православно единство на братя по вяра и род, заплашвайки с унищожение целия свят“. 

Цялото слово на патриарх Неофит може да прочетете тук.

По информация на Официалния сайт на Св. Синод

За Ангел Карадаков

Виж още

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник. Църквата е една от ...