Начало / Uncategorized / Перущица изгражда велоалея до път за Червената църква

Перущица изгражда велоалея до път за Червената църква

Община Перущица възнамерява да построи велоалея от края на регулацията на града до път за „Червената църква“, съобщава в-к Марица.

Дължината на велоалеята е около 600 метра. Приблизителната площ е 1500 квадратни метра. При строителството се предвижда изкоп на земни маси, доставка на несортиран трошен камък за основа, доставка и полагане на плътен асфалтобетон -4 см и неплътенасфалтобетон -4см.

Администрацията обяви обществено обсъждане на инвестиционното намерение, което общината възнамерява да реализира. 

Раннохристиянската базилика беше реставрирана по проект на Министерството на културата и с помощта на оперативна програма „Регионално развитие“ и програма „Подкрепа за паметници на културата с национално и световно значение, допринасящи за устойчивото развитие на туризма“. Тя бе официално открита през 2013 година.

Проектът за реставриране, консервиране и социализация на базиликата възлизаше на почти 2.5 милиона лева.

Освен реставриране на самата църква, по проект бяха взети и мерки, които да позволят включването на историческия обект в различни културни маршрути.

Червената църква край Перущица е най-забележителния представител на раннохристиянската архитектура на Балканския полуостров. Светинята е от типа четириконхални куполни базилики, които имат обиколни коридори и два притвора.

На височина до подкуполната арка могат да се видят запазени части от северната конха. Посетителите на Червената църква вече могат да разгледат и консервираните два слоя стенописи.

Като част от проекта за реставрация на християнския храм беше осигурен и пешеходен достъп до нея, дори и за хората в неравностойно положение. Оформена е красива панорамна алея, която свързва културния обект с пътя Перущица – Пловдив и с нарочно изграден Информационен център.

За Ангел Карадаков

Виж още

Проф. Димитър Попмаринов: Патриархът ще поведе българската църква и хората

„Той е сериозен, зрял човек, с опит“, каза преподавателят в интервю за Nova news.  Патриарх ...