Начало / Информационен бюлетин / Информационен бюлетин на сайта „Добротолюбие“ за периода – 15-21 март

Информационен бюлетин на сайта „Добротолюбие“ за периода – 15-21 март

Молитва за мир. Поредна седмица светът преживява с тревога разразилата се война в Украйна. Това е и основният фокус на църковните новини, които споделихме в новинарския поток на сайта „Добротолюбие“ в седмицата от 15-21 март. 

В началото на седмицата свещеници от Плевен отслужиха обща молитва за мир (за която споделихме тук). Молитвата се проведе в храм „Св. Параскева“ в областния град, на нея присъстваха чуждестранни студенти от медицинския университет, сред които и такива от Украйна. Председателят на храма свещ. Тихомир каза на студентите да вярват в Бога и да не се отчайват. 

Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний в интервю да bTV radio заяви, че „няма нищо по-страшно от загубването на човешки животи“. По думите му нищо не оправдано пред това да отнемаш човешки живот. “Бог ни изпраща изпитания, в които иска да ни накара да се замислим за настоящето ни битие”, каза още митрополитът. Цялото интервю с него пред водещата Лили Ангелова може да чуете тук

Доростолският митрополит Яков дари хуманитарна помощ на архиепископа на Измаил, Болград и Рени, Сергий – викарий на митрополита на Одеска епархия Агатангел. На 2 март митрополит Яков се обърна с призив към своето паство, с молба спешно да се съберат лекарства и превързочни материали. Негово Високопреосвещенство митрополит Яков изказа благодарност за оказаната съпричастност към пострадалите от братоубийствената война.

От началото на тази седмица в страната се проведоха и редица благотворителни кампании. Така например в храмовете в гр. Бурсас започнаха дарителска кампания за набиране на средства за подпомагане на бежанците от Украйна, съобщи викарният епископ на Сливенския митрополит епископ Йеротей. Кампанията се извършва с благословението на Сливенския митрополит Йоаникий и с решение на предстоятелите на църковните настоятелства в храмовете на Бургаска духовна околия. Там ще се събират, в кутии, дарения или ще бъдат призовавани енориашите да помагат със санитарни материали, храни, дрехи и др. Събраните неща ще бъдат предоставени на Българския червен кръст. 

След Светата литургия в храм „Св. Апостол Андрей Първозваний“ в София на 20 март се проведе благотворителен базар, средствата от които ще бъдат използвани за бежанците от Украйна, настанени в защитените жилища на Фондация „Конкордия България“. „От няколко години в нашия храм по инициатива на църковното ръководство инициираме няколко базара през годината. Това са двата големи празника Великден и Рождество Христово, с което ние целим да научим нашите деца на работа“, каза отец Стилиян Табаков пред БНР.

Среща с младежи

Продължавайки своята инициатива за среща и събеседване с младите хора от Неврокопска епархия митрополит Серафим се срещна с младежи от Благоевград. Това се случи на 18 март (петък) от 18:30 часа. Преди това бе отслужено Малко повечерие с Богородичния акатист в катедралния храм в Благоевград „Въведение Богородично“. След богослужението в митрополитската сграда в Благоевград, намираща се в непосредствена близост до стадиона в града, митрополит Серафим проведе беседа с младите хора. Темата бе бъде за душевният дом на добродетелите.

Възстановени курсове

Възстановени са присъствените занятията за деца и възрастни в Православния център на Неврокопска митрополия, това съобщиха от Центъра на своята страница във Facebook. Курсовете се провеждат всяка събота и неделя и включват Православно неделно училище и курс по иконопис. В иконописния курс се провеждат две занятия, съответно от 14 и 15:30 часа, всяка събота.

Детски конкурс

С благословението на Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Йоаникий Сливенска митрополия, Община Бургас, Център за подкрепа на личностното развитие – Бургас организират епархийски конкурс за великденско яйце на тема: „Децата и вярата“. За конкурса може да прочетете повече тук.

Реставрация на храм във Велико Търново

Областният управител на Велико Търново Людмила Илиева пое ангажимент да съдейства за намиране на възможности за финансиране на дейностите по консервация и реставрация на храма „Св. Николай Чудотворец“ във Велико Търново, строен от майстор Колю Фичето. Беше постигната договорка парламентарните комисии по култура и вероизповеданията да проведат изнесени заседания в храма, откъдето след Освобождението на България фактически започва „изковаването“ на Търновската конституция. За благотворитената кампания може да прочетете повече тук и тук.

Храмове пред завършен ремонт и строеж

Храмът, носещ името на светеца Райко Шуменски в квартал „Тракия“, е почти завършен. Това каза за Радио Шумен Стоян Банчев, управител на строителната фирма, която изгражда храма. „Направили сме дървената покривна конструкция, направена е топлоизолацията, вътре има ел. инсталация. Като се стопли времето, предстои вътре да я измажем. Отвън ще направим мазилки и куполи отгоре. Двата основни купола и третият полукупол ще бъдат позлатени“, каза Банчев.

Обшивките за куполите на новостроящата се първа православна църква в район “Изгрев” вече са изработени. Това съобщи кметът на района д-р Делян Георгиев. Монтирането предстои веднага, щом атмосферните условия позволят. Православния храм “Св. Пимен Зографски” в градинката на КАТ се реализира благодарение на работата на църковното настоятелство през годините, лични контакти и организация от страна на кмета на района д-р Делян Георгиев. Църквата, която жителите на кв.”Изток”, кв.”Изгрев” и кв.”Дианабад” чакат от 30 години, ще бъде факт. За храма може да прочетете повече тук.

Ученици от Средно училище „Св. Климент Охридски“ в Зверино се включиха в инициатива за пример на доброто и възпитаване в нравствени и граждански ценности. Помогнаха за ремонта на Черепишкия манастир „Успение Богородично“. С личния си пример младите хора показаха, че доброто променя света.

Благотворителна кампания

В Ямбол църковното настоятелство на най-големия православен храм в града – „Свети Николай Чудотворец“, започна кампания за набиране на средства за купуването на електронни камбани.„Устройството, което използваме за храма, е много остаряло и почти всеки ден се чупи и е много неудобно и много непрактично. Само компютърът е около 2 000 лева. Дай Боже да няма скок в цената, аз говорих преди 10-тина дни с хората. Отделно чуковете за камбаните – всеки чук е по 1000 лева, те са три камбани, така че 5000 лева са само компютърът и камбаните, окабеляването близо 6000 лева ще ни излезе“, обясни архимандрит Димитрий от храма в града.

Нов епизод на рубриката „Нашата вяра“

През изминалата седмица публикувахме в сайта нов епизод от рубриката „Нашата вяра“, която се реализира по текстове от едноименната книга на архим. Серафим Алексиев. В този епизод представяме чудото, което Господ Иисус Христос извършва, укротявайки бурята в морето. 

Нов подкаст

И накрая на нашия информационен бюлетин, радостни сме да съобщим, че подкаста ни вече се излъчва и по епархийското радио на Софийска митрополия – Епархийски глас. Всеки понеделник от 10:30 часа, с повторения в сряда и петък по същото време. Последния брой може да чуете по-долу, е по-късно днес очаквайте и най-новия брой на подкаста ни.

 

Такива бяха новините от страната, в информационния поток на сайта „Добротолюбие“. Разбира се, подробно за живота на Българската православна църква може да се информирате от официялния сайт на Св. Синод, както и от сайтовете на митрополиите на БПЦ-БП. Нас пък може да последвате в социалната мрежа Facebook (тук), където да получавате повече информация не само за живота на Българската православна църква, но и духовни текстове и материали.

За Ангел Карадаков

Виж още

Информационен бюлетин на сайта „Добротолюбие“ за периода 12-18 декември

Уважаеми читатели, представяме ви седмичния информационен бюлетин на сайта „Добротолюбие“, с който в началото на ...