Начало / Uncategorized / Изнесени заседания на парламентарните комисии по култура и вероизповедания ще се проведат в историческата църква “Св. Николай” във Велико Търново

Изнесени заседания на парламентарните комисии по култура и вероизповедания ще се проведат в историческата църква “Св. Николай” във Велико Търново

3 млн. лева са нужни за реставрация на Фичевата черква “Свети Николай”, която е в почти аварийно състояние, съобщава в-к 24 часа

Изнесени заседания на парламентарните комисии по култура и вероизповедания ще се проведат в историческата църква “Св. Николай Мирликийски” във Велико Търново, за да се привлече вниманието към нуждата от спешна държавна подкрепа за аварийната реставрация на храма, строен от майстор Колю Фичето.

Това се договориха търновски депутати от управляващи и опозиция на среща в неделното училище към храма. Събра ги заедно с хора от местната власт и областния управител Людмила Илиева предстоятелят на църквата отец Славчо.

От няколко години отецът е превърнал в мисия спасяването на емблематичната църква, която е на 185 години.

В храма в старинния квартал “Варуша” след Освобождението започва подготовката на Търновската конституция. През февруари 1879 г. пратеници от всички краища на българските земи от Мизия, Тракия и Македония се събират в църквата, за да решат съдбата на разпокъсаното ни отечество.

Училищната сграда и църквата стават център на неофициални разисквания по т. нар. общонароден въпрос преди откриването на Учредителното събрание и по време на неговата дейност.

Днес храмът “Св. Николай Мирликийски”, както и прилежащите към него старо църковно училище и камбанария, са в аварийно състояние. Възможности за спасително укрепване и ремонт църковното настоятелство търси още от 1996 г. През 2002 г. пада западният корниз на покрива и още повече утежнява положението на сградата. През 2019 г. благодарение на дарителската помощ на арх. проф. Николай Тулешков е изработен технически план за консервация и реставрация. По тогавашните разчети са нужни 2,8 млн. лева. 

За спасяването на храма даряват хора от България и чужбина, но събраното е далеч от нужните пари, казва отец Славчо.

Сред идеите от срещата бе и такава нужното финансиране да бъде заложено още в предстоящата актуализация на държавния бюджет. Депутатите проф. Костадин Ангелов, Димитър Николов и Момчил Иванов обещаха съдействие храмът да бъде признат за паметник на културата от национално значение. “Документи за това са подадени в института за паметници на културата още преди 2 години, но резултат няма”, разказа отецът.

Община Велико Търново ще продължи да съдейства на Великотърновската митрополия за нужните процедури и придвижването им към държавните институции. Вече има издадено разрешение за строеж, припомни в социалните мрежи кметът Даниел Панов.

За Ангел Карадаков

Виж още

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник. Църквата е една от ...