Начало / Uncategorized / Започва възстановителна дейност по храм „Св. Климент Охридски“ на гара Черепиш

Започва възстановителна дейност по храм „Св. Климент Охридски“ на гара Черепиш

Врачанският митрополит Григорий положи началото на възстановителни дейности по закрепването и опазването на ученическата църква „Св. Климент Охридски“, намираща се на гара Черепиш, където до 1990 г. е била Софийската духовна семинария. 

През годините храмът бе силно повреден, заради лошите метеорологични условия в района на Черепишкия манастир. 

„Това е едно място, което по много и различни причини беше изоставено вече няколко десетилетия и всички виждаме резултата от това. Доста време се говореше за предприемането на нещо, макар и частично, за да се спаси този храм. Храмът, в който са се молили и са се учили на богослужение много випуски на духовната семинария и стотици свещеници и архиереи, са излезли от това място. С Божията помощ започваме тази инициатива в днешния ден“, каза Врачанският митрополит Григорий. 

Той изрази надеждата си храмът да може да бъде съхранен и запазен за идните поколения. Предвижда се и обагородяване на мястото около църквата. За момента няма да бъде извършен ремонт и реконструкция на другите сгради в бившата семинария, но при намирането на достатъчно средства те ще бъдат възстановени. 

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Проф. Димитър Попмаринов: Патриархът ще поведе българската църква и хората

„Той е сериозен, зрял човек, с опит“, каза преподавателят в интервю за Nova news.  Патриарх ...